A la gent de NintenhypeCat ens caracteritzen moltes coses, tant a nivell personal com comunitari, però si d’alguna cosa estem molt orgullosos/es és d’ajudar a que el català tingui una mica més d’impacte lingüístic, expandint i vivint el nostre idioma característic arreu del globus gràcies a la nostra tasca de difusió del món Nintendo a través de les nostres xarxes socials i de totes les possibilitats que us oferim a l’hora de potenciar el sentiment de comunitat. No som els únics, però, que tenim aquesta idea en ment. Si ens seguiu a Twitter, per exemple, veureu com practiquem de forma bastant constant la retro-alimentació informativa amb pàgines amigues que també tenen el català com a base.
 
Es pot dir que NintenhypeCat o qualsevol de les pàgines a les que ens volem referir que s’expressen en català ho fem més o menys a un nivell que, sense cap mena de dubte, tot i la gran tasca que hi ha al darrere per portar al dia un seguit d’elements multimèdia amb el seu corresponent i considerable desgast humà i de recursos (només us cal fer una ullada a la “cuina de NintenhypeCat” per donar-vos compte a què ens referim), porta a pensar que és purament “amateur”. Però hi ha estudis de videojocs “marca de la casa”, desenvolupadors independents o empreses/societats ja consolidades del sector de l’entreteniment digital que per motius econòmics o d’expansió han volgut incorporar a les seves obres la llengua catalana. Pot passar absolutament desapercebut per la majoria, però us assegurem que veure el català “en moviment” dins un videojoc és un assoliment en tota regla i un orgull absolut per a tots/es els catalanoparlants.
 
En aquest article us farem una llista dels jocs que actualment podeu trobar a la Nintendo Switch (ja sigui en format físic o en digital a través de la eShop de la consola) que incorporen el català com a llengua seleccionable, fent-vos un breu resum de l’argument de l’aventura, del preu, mètode d’adquisició i altra informació rellevant que us pugui semblar interessant de cara a adquirir o fer una ullada a algun dels elements que us posarem a continuació.
 

1. Infernium (desenvolupador: Carlos Coronado)

 
L’aventura desenvolupada per Carlos Coronado en col·laboració amb l’equip Undercoders va arribar a la eShop de Nintendo Switch el 12 d’Abril del 2018, després de passar per la plataforma Steam. Després de llançar títols com Annie Amber, MIND: Path to Thalamus o Warcelona, el desenvolupador català es va aventurar en la creació de quelcom misteriosament salvatge, amb un “lore” molt profund i on el domini dels temors més primaris són a l’ordre del dia. El resultat fou el que a tothom li agrada definir com un “Pacman de terror” amb un desplegament visual d’autèntic impacte. Actualment el trobareu a la eShop a un preu de 23 euros. I atenció perquè Carlos Coronado ja està preparant un nou joc i ens ha assegurat que arribarà a l’híbrida de Nintendo: Koral. En podeu llegir el nostre anàlisi aquí mateix, juntament amb una entrevista realitzada al desenvolupador.
 

 

2. Koral (desenvolupador: Carlos Coronado)

 
Ho plantejàvem en l’anterior espai del mateix desenvolupador, però ara ja és oficial: la pròxima aventura de Carlos Coronado, Koral (amb data de llançament confirmada per al 16/05/2019), arribarà a Nintendo Switch i Steam cent per cent en català. Amb un estil totalment trencador al que ens té acostumats/des el creador, Koral ens plantejarà un viatge de gaudi visual, crítica, paral·lelisme amb la vida, amb un rerefons molt cru entre la creació i la destrucció de tot allò que envolta la raça humana. A hores d’ara, ja ha començat el compte enrere per poder adquirir en digital aquesta fantàstica joia amb segell català que, dins la bellesa del conjunt, ens obligarà a prendre consciència sobre el dany que està causant la humanitat a quelcom tant bell com el fons marí i on la metàfora serà el fil conductor de tota la història. Tindrà un preu de sortida de 12 euros i ja us avancem que ben aviat tindreu publicat el seu anàlisi aquí, a NintenhypeCat!
 

 

3. MIND: Path to Thalamus (desenvolupador: Carlos Coronado)

 
Molts anys abans de que Infernium veiés la llum, Carlos Coronado ja tenia meravellats/des als i les usuaris/es que es perdien entre les seves obres en forma de videojoc. I si bé és un joc del 2014, MIND: Path to Thalamus va arribar a Nintendo Switch el 27 de Desembre del 2018. Tal i com especifiquem al nostre anàlisi de l’aventura, “la nua i crua història de fons que ens arribarem a fer nostra i una exigència jugable camuflada en forma de curta narrativa, doten l’aventura d’una experiència gairebé obligada de viure tot i la lògica senzillesa generalitzada del conjunt”. Tot i tenir alguns errors de traducció al català, el que compta és la intenció i l’expansió de la nostra llengua. El podreu obtenir en digital a canvi de 12 euros.
 

 

4. Agatha Knife (desenvolupadora: Mango Protocol)

 
El 26/04/2018 aterrava a Nintendo Switch aquest grandiós “point & click” just un any després del seu debut a la plataforma Steam. Formant part d’una saga anomenada “Psychotic Adventures”, a la qual també s’hi inclou MechaNika (properament també arribarà en català a l’híbrida de Nintendo), Agatha Knife, de la desenvolupadora catalana Mango Protocol, ens posa en la pell d’una extranya noia i les seves estrambòtiques aventures a partir de la seva “unió espiritual” amb el Carnivorisme, una “anti-religió” que dotarà el conjunt d’un sarcasme important. La trobareu a la eShop a un preu de 13 euros. Aquí en teniu el seu anàlisi.
 

 

5. MechaNika (desenvolupadora: Mango Protocol)

 
El dia 08/11/2018 va arribar a la consola híbrida de Nintendo el que es podria considerar la “primera part” de la saga Psychotic Adventures i, en definitiva, l’aventura desenvolupada abans dels esdeveniments ocorreguts a Agatha Knife. La gent de Mango Protocol, en aquesta ocasió, ens presentaren a la Nika al joc anomenat MechaNika, una noia que sembla no encaixar al món que l’envolta i la qual disposa d’un pla molt “curiós” per solucionar tots els problemes mundials. Aventura gràfica bastant assequible en quan a duració, el podeu adquirir en format digital per 6 euros i, si no n’acabeu d’estar convençuts/des, aquí en teniu l’anàlisi.
 


 

6. Superola and the Lost Burguers (desenvolupadora: Undercoders)

 
Una esbojarrada aventura creada per Undercoders i distribuïda per Undergames. Llançada a Nintendo Switch el 22/02/2018, Superola and the Lost Burguers ens trasllada a un món inspirat en els jocs “retro” en el que l’objectiu principal serà… recuperar les hamburgueses perdudes abans que es facin fredes, i tot això protagonitzat per una llama. Amb “mems” de tota classe, referències als videojocs clàssics i una jugabilitat molt personal, el resultat final encara té més detractors/es que defensors/es. No té una traducció al català 100% corregida, però l’important és que l’incorpora com a idioma seleccionable. El teniu a 6 euros a la eShop i aquí teniu el nostre anàlisi del joc.
 

 

7. Nihilumbra (desenvolupadora: BeautiFun Games)

 
“Màgic i amb un apartat gràfic realment impactant”. Així el vam definir en el seu dia al nostre anàlisi. Desenvolupat per l’estudi català anomenat BeautiFun Games, Nihilumbra és un títol que ens transportarà cap a un món que mescla els puzles amb les plataformes d’una forma fantàstica i jugant amb les habilitats cromàtiques. No tenim cap mena de dubte que aquest petit “indie” llançat en format digital a la eShop de Nintendo Switch el dia 03/05/2018 agradarà a tothom que li vulgui donar una oportunitat. El podreu obtenir per 7 euros.
 

 

8. Super Hyperactive Ninja (desenvolupadora: Grimorio of Games)

 
Desenvolupat per Grimorio of Games i editat per JanduSoft S.L., Super Hyperactive Ninja és un joc d’acció i plataformes en dues dimensions on el nostre protagonista es mourà a un ritme frenètic, pel que la capacitat de reacció del/la jugador/a es posarà a prova en cada salt. A la plataforma Steam el teniu a un preu de 8 euros (amb “demo” inclosa per als/les indecisos/es), però des del 25/1072018 el teniu disponible a la eShop de Nintendo Switch també al mateix preu. Aquesta és la seva pàgina oficial a la web de Nintendo i, si voleu alguna cosa més “de casa”, aquí teniu l’anàlisi que li vam dedicar.
 

 

9. Aragami (desenvolupadora: Lince Works)

 
El joc d’infiltració i sigil creat, desenvolupat i editat per Lince Works arribarà a Nintendo Switch durant el primer trimestre del 2019. Atenció perquè serà el primer joc que té el català com a idioma seleccionable que es llançarà a l’híbrida de Nintendo en format físic. Aragami: Shadow Edition inclourà una nova expansió anomenada Nightfall i tots els DLC anteriorment llançats. Sereu capaços/es d’infiltrar-vos a la Ciutat Sagrada, fortament custiodada per l’Exèrcit de la Llum, i posar a prova el vostre esperit venjatiu? El teniu també per a PS4, Xbox One i PC.
 

 

10. Super Volley Blast (desenvolupadora: Unfinished Pixel)

 
La gent d’Unfinished Pixel ens ofereixen un joc de voleibol per a tota la família amb un estil visual “cartoon” molt interessant. Amb un mode història ben complet i un multijugador on fins i tot hi poden participar 16 persones a la vegada depenent del mode elegit, Super Volley Blast oferirà ben aviat la possibilitat de seleccionar el català per a moure’s per l’aventura. Atenció a les possibilitats de caracterització de personatges que ofereix l’editor d’avatars! Actualment, el podeu trobar a la eShop de la consola híbrida de Nintendo a un preu estàndard de 10 euros.
 

 

11. Bitlogic (desenvolupadora: OxiAB)

 
Després d’intentar sortir a Steam l’any 2016 i que el projecte quedés inexplicablement estancat, la gent d’OxiAb Game Studio han aconseguit portar Bitlogic: a Cyberpunk Arcade Adventure a Nintendo Switch. Segons la pàgina web oficial, és un joc d’acció i aventura elegantment clàssic però millorat amb nous gràfics adaptats. En el joc prens el control de Bit, el teu avatar personal en un món cyberpunk virtual ple d’enemics perillosos, camins amagats i misteris digitals”. Si hi ha sort, veurem aquesta remasterització del clàssic d’MSX durant aquest 2019 i amb la possibilitat de jugar-lo en català.
 

 

12. Etherborn (desenvolupadora: Altered Matter)

 
Després de guanyar una quantitat impressionant de títols a diferents convencions del món del videojoc, aquest indie desenvolupat per l’estudi Altered Matter arribarà properament a Nintendo Switch (en format digital, de moment) i també el podrem gaudir en català. Etherborn ens oferirà una aventura on els puzles i les plataformes són a l’ordre del dia, amb un ambient d’exploració i de coneixement de les estructures terrestres que canviaran segons la gravetat. Amb uns paisatges bellísims i amb un cert toc “cel shading” on la física i la profunditat de la història són les autèntiques protagonistes, ja comptem els dies que falten per a poder-lo jugar!
 

 

13. Mini Metro (desenvolupadora: Dinosaur Polo Club)

 
Hi ha ocasions en que la senzillesa és la base de l’èxit, i títols como Mini Metro ens ho demostren radicalment. Aquest “estrany” títol que barreja la lògica, els puzles i l’estratègia desenvolupat per la companyia Dinosaur Polo Club va aterrar a la eShop de Nintendo Switch el dia 30/08/2018 i ens va sorprendre gratament trobar-nos els menús de navegació traduïts al català. Mini Metro ens ofereix la possibilitat de dissenyar i distribuir la xarxa de metro d’una ciutat en constant expansió. El trobareu a totes les plataformes de joc actuals, però si el voleu a la vostra híbrida, el teniu en digital a canvi de 8,58 euros.
 

 

14. Heroes Trials (desenvolupadores: Shinyuden / Ratalaika Games)

 
Si alguna cosa ens motiva com a jugadors/es catalans/es, és el fet de trobar-nos inesperadament que una aventura ha estat traduïda al nostre idioma sense previ avís ni coneixement per part de la comunitat. I això mateix va ocórrer el 25/01/2019, quan la companyia xinesa Shinyuden, juntament amb els estatals Ratalaika Games, presentaren Heroes Trials per a Nintendo Switch, un “dungeon crawler” frenètic on el rellotge serà el nostre pitjor enemic. No és un títol ambiciós en quan a rendiment i elements audiovisuals, però la seva perfecta traducció al català i un preu més que assequible (6 euros, en digital) el converteixen en un element a tenir en compte per passar l’estona.
 

 
 

EXTRA: Altres jocs en català a les plataformes de Nintendo

 

1. Les aventures de Tintín: El Secret de l’Unicorn (Nintendo 3DS / Ubisoft)

 
Desenvolupat a les oficines d’Ubisoft de Sant Cugat del Vallès, aquest títol és potser l’únic joc per a Nintendo 3DS del que tenim constància que hagi estat traduït al català. Al joc assumeixes el paper de Tintín, l’intrèpid reporter i heroi de la pel·lícula d’acció Les Aventures de Tintín dirigida per Steven Spielberg. Desenvolupat en estreta col·laboració amb l’equip de la pel·lícula, el videojoc ofereix una immersió completa en els meravellosos escenaris i personatges del film. Llançat el 20/10/2011, encara el podeu trobar per tal d’adquirir-lo a certes pàgines online.
 

 

2. Sports Connection (Wii U / Ubisoft)

 
Desenvolupat i editat per Ubisoft, aquest títol que pretenia ser un “Wii Sports 2.0” es va llançar a Wii U el dia 30 de Novembre del 2012. Ofereix la possibilitat de jugar a 6 esports, entre els quals destaquen el futbol o els karts. Va tenir una recepció bastant discreta, sobretot per la gran competència que va tenir amb altres llançaments del mateix gènere i per l’impacte global que tingué la consola en si. Si teniu sort, encara el podeu trobar a algunes pàgines de compra-venta o plataformes de venta online a un preu bastant assequible.
 

 

3. Canvaleon (WiiU / OxiAb)

 
Sorgit l’any 2015 a la WiiU, Canvaleon ens ficava a la pell d’un camaleó al qual teniem que ajudar a superar un extens món de plataformes i senzills trencaclosques fent ús de les seves habilitats de canvi de color i de mimetització amb l’entorn. Amb el pas dels anys s’ha convertit en una espècie de “joc de culte” degut al seu discret pas per l’extranya consola de Nintendo. Ja no es pot obtenir de forma directa. Sempre ens quedarà, però, la pàgina oficial del joc que Nintendo encara ara té oberta a la seva web.
 

 

4. Unepic (WiiU / Unepic_Fran)

 
La genial obra de Francisco Téllez de Meneses aterrà a WiiU el dia 23/01/2014 i a Nintendo Switch el 15/12/2017. Unepic ens posa en la pell d’en Dani, un noi amant dels videojocs i dels jocs de rol que després de fer una pausa enmig d’una partida amb els seus amics per anar al lavabo, es dóna compte de que apareix enmig d’un castell on les plataformes al més pur estil “metroidvania” poblen totes les estàncies d’aquest. Amb una quantitat d’elements i extres inabastables, el joc va sortir a WiiU traduït al català, mentre que la versió de Nintendo Switch no ofereix aquesta possibilitat. Esperem que en un futur poguem traslladar l’aventura cap a la llista principal!
 

 
 
I vosaltres, teniu constància d’algun altre joc que hagi estat llançat a les plataformes de Nintendo que tingui l’opció de seleccionar el català com a idioma? Feu-nos-ho saber a través d’alguna de les nostres xarxes socials! Aclarem, també, que aquesta serà una pàgina en constant actualització, pel que qualsevol novetat la incorporarem d’immediat a la present llista. Esperem que aquesta entrada us sigui d’utilitat!