Durant l’època de la NES i la SNES, la relació entre Nintendo i Square va ser molt fructífera, publicant títols i mítiques sagues del gènere JRPG com Dragon Quest, Final Fantasy, i una llarga llista de jocs que van posar el focus en aquesta desenvolupadora nipona. Tal va ser el punt de col·laboració i confiança que Nintendo va desenvolupar amb Square, que van cedir la seva principal mascota, Mario, per dur a terme un joc de rol: Super Mario RPG, un joc que avui en dia no molta gent coneix, però alguns sí que recorden amb molta estima. Amb l’arribada de Final Fantasy VII a Play Station i l’escàs suport per part de Square en les consoles de Nintendo, la relació entre ambdues companyies es va anar esvaint.

Uns anys més tard, per allà el 2003, Square i Enix s’acabarien ajuntant en una sola companyia, donant joc al nom el qual coneixem a la desenvolupadora avui en dia: SquareEnix. Es podria dir que, és a partir d’aquest moment, que les relacions entre Nintendo i SquareEnix tornen a sorgir, a poc a poc, i es comencen a veure projectes com Final Fantasy Tactics. Aprofitant el momentum de la Nintendo DS, una de les consoles que més va destacar en la seva generació, l’interès de SquareEnix en Nintendo es va disparar i les relacions van tornar a com eren durant l’època de la SNES. Els usuaris de Nintendo rebrien diferents remakes de clàssics de Square, nous títols totalment exclusius i, fins i tot, Nintendo tornaria a cedir la llicència de Mario per desenvolupar un nou títol. Però, en aquesta ocasió, les aventures es veurien reemplaçades per… partits de bàsquet.

 

 

Mario Slam Basketball (o Mario Hoops 3-on-3, com es coneix a les Amèriques), és un joc d’esports centrat totalment en el basquet. Després de practicar tenis, golf, kàrting i fins i tot futbol, Nintendo va decidir que la seva mascota li donaria una oportunitat a l’esport de Pau Gasol. Al igual que les altres propostes esportives del nostre fontaner preferit, hi ha un gran fotimer d’objectes i habilitats la mar d’esbojarrades que fan que les partides siguin d’allò més entretingudes i, a més, com el seu nom americà indica, els partits són de 3 contra 3 jugadors.

El joc compta amb un gran planter de personatges de la saga Super Mario Bros: Mario, Luigi, Peach, Daisy, Yoshi, Wario, Waluigi Bowser Jr, Donkey Kong i Diddy Kong. A més, a mida que anem jugant i completant partides, desblocarem personatges com Koopa Paratroopa, Dixie Kong, Bowser, Birdo, Boo i Shy Guy. A més, aprofitant l’ocasió, Square-Enix va incloure alguns personatges secrets inspirats en el món de Final Fantasy, com ara el Ninja, el Mag Negre, la Maga Blanca, un Cactuar i un Moguri. Cada personatge té diferents estadístiques i disposa d’una habilitat especial.

 

 

La presentació del joc va resultar molt atractiva al seu dia, especialment les il·lustracions dels personatges que s’utilitzen en l’art promocional i alguns instants en el propi joc, bastant reminiscent d’altres jocs com Mario Stikers. També va tenir molt èxit la banda sonora original, composta per Masayoshi Soken, durant una de les seves primeres tasques importants, Yukio Kaneoka i fins i tot, el mític Koji Kondo. La jugabilitat del joc aprofita la pantalla tàctil de la Nintendo DS, fent que cada toc de la pantalla provoqui que el nostre personatge faci botar la pilota. Amb combinacions de tocs en determinats punts de la pantalla, podem fer un tir especial. També, al lliscar el stylus, podem passar la pilota o llençar a la cistella. Per una experiència més relaxada, també hi ha una petita col·lecció de mini-jocs, tot i que no aporten gaire a l’experiència i en general son força avorrits.

Inicialment, el joc anava a incloure funció wifi per poder jugar en línia amb altres jugadors, una funció que es va incloure amb la Nintendo DS i que jocs com Mario Kart DS utilitzaven. Per desgràcia, a l’últim moment es va decidir que no era necessari i que la comunicació sense cables seria suficient. No se sap si el joc va disposar de massa èxit, tot i que es calcula que va vendre sobre 2 milions d’unitats. El 26 d’abril del 2016, Mario Slam Basketball va arribar a la Consola Virtual de Wii U.

 

 

PUNTS A FAVOR:

  • Jugabilitat entretinguda i molts personatges per elegir
  • Impressionant banda sonora

 

PUNTS EN CONTRA:

  • Poc balanceig entre personatges i habilitats
  • Cap funció en línia