T’agraden els jocs amb estil roguelike? Et va enganxar The Binding of Isaac en el seu moment? Tant si la resposta és que si com si és que no, presta molta atenció perquè Enter the Gungeon et captivarà per diferents motius.

Davant d’una aparença bastant senzilla, un 2D amb un estil molt retro i pixelat, s’amaga un joc molt complet i complex, d’aquells que quan el comences et poden arribar a desanimar a causa de morir una i altra vegada només començar la partida i que, probablement, et fan llençar la tovallola ben ràpid. Però tard o d’hora i li dónes una segona oportunitat, comences a pillar-li el truc i a avançar fins que mates el primer boss, i és llavors quan descobreixes que és només el principi, però que pots fer-ho.

Només començar el joc, un petit vídeo introductori ens situa en el moment de l’acció on es desenvolupa el joc, tot seguit ens deixa escollir entre un dels 4 personatges jugables (n’hi ha un cinquè però només es pot utilitzar al mode multijugador per a dues persones) i entrem a una masmorra de tutorial, on un simpàtic ésser blau ens va explicant tot allò que em d’anar fent (El joc per defecte està en anglès, es pot canviar d’idioma fàcilment des de “settings” – “game” – “lenguage“). Probablement notareu que no esteu còmodes jugant amb els botons L i R com a principals, personalment us recomano intercanviar-los per ZL i ZR per esquivar i disparar respectivament.

Un cop completat el tutorial posem rumb a la primera masmorra de veritat, masmorra de la qual no tenim cap tipus d’informació, per tant no et queda una altra que anar entrant sala per sala per veure que t’ofereix el destí. La millor opció és no deixar-se cap sala sense revisar abans de lluitar contra el “boss” de cada nivell, ja que pot ser que et deixis algun objecte de molta ajuda.

A mesura que anem avançant i millorant en habilitat, comencem a descobrir tots els tipus de sales que ens ofereix cada masmorra i tots els tipus d’armes i objectes diferents, però tot i així és bastant necessari començar a aprendre que fa cada arma i utilitzar també alguna wiki (o algun company que ja sigui expert en el joc) per saber que fer en segons quines sales, ja que en cap part del joc ens ho expliquen, pot ser que ho esbrinem sense voler però en general no passa.

L’objectiu final del joc no és que et passis una masmorra, són 5 seguides en un principi, però no és el veritable final del joc, ja que és molt més complex que això (i no us explicaré el final real per què no m’acuseu d’espòiler!).

A mesura que anem matant bosses, anirem recol·lectant una espècie de moneda que ens serveix per poder desbloquejar noves armes i objectes que ens sortiran aleatòriament als cofres que ens trobem a cada pantalla, i a mesura que en desbloquegem a la tenda aniran afegint millors armes que ens ajudaran a arribar més lluny amb més facilitat si tenim la sort de trobar-les durant alguna partida.

Tota aquesta mescla de descontrol i aleatorietat ens porta un joc al qual no li trobem un límit d’hores, cada cop que jugues és totalment diferent i creieu-me que és molt difícil de dominar i sempre acabes morint de la manera més inesperada. No és un joc per a tots els públics, has de tenir molta resistència a la frustració (més encara que la seva inspiració, l’Isaac) i tenir molts bons reflexes, així com bona memòria per saber com actua cada enemic i quin efecte té cada arma o objecte.

El joc inclou un mode multijugador local per a dues persones, on el primer jugador pot utilitzar qualsevol dels 4 personatges principals però el segon jugador ha d’utilitzar un concret que només es pot utilitzar en aquest mode. La pantalla no es divideix sinó que tots dos jugadors utilitzen la mateixa perspectiva. En cas de voler jugar cadascú amb un joycon, heu de saber que per apuntar haurem d’utilitzar el giroscopi, cosa que dificulta molt l’apuntat, per tant la meva recomanació és que utilitzeu dos parells de joycon o un parell de joycon i un altre comandament. El joc no te online ni està previst que en tingui, tot i que seria increïble que l’afegissin, pel preu que té dubto que ens puguem queixar de la seva absència.

També comentar que està en camí una nova expansió important (en principi gratuïta) de la qual encara no en sabem la data exacta (primer trimestre de 2018), però si el seu contingut: 20 armes noves, 20 objectes nous, noves sales i una nova planta amb un nou boss entre altres.

Actualment el joc el podeu trobar a l’eShop espanyola per 15€ i no hi ha edició física (i posaria la mà al foc que no sortirà), per tant podeu comprar-ho a l’eShop espanyola o com ja sabeu revisar a altres regions (Gràcies pel regionfree, Nintendo <3), sigui com sigui a títol personal crec que val molt la pena i la jugabilitat portàtil és molt bona.