Qui em conegui o hagi estat pendent dels meus articles, ja sabrà que soc un apassionat dels jocs de plataformes, especialment els tridimensionals. A part dels jocs d’acció japonesos i les ninxolades més extremes, és un dels meus gèneres preferits. Hi va haver una època en què, per desgràcia, aquests tipus de jocs eren poc comuns, fins i tot dins del món indie. Per sort, d’ençà que la Nintendo Switch va guanyar popularitat, sembla que més i més desenvolupadores, especialment independents, s’han animat a oferir experiències com les d’antany. Fenòmens extraordinaris com A Hat in Time o Yooka-Laylee també van contribuir a fer destacar un gènere que havia quedat mig oblidat.

Avui us presento Lunistice. Desenvolupat per A Grumpy Fox i publicat per Deck13, Lunistice busca recapturar l’essència dels jocs clàssics de l’època de la PSX. Tor i l’estil gràfic basat en la consola de Sony, la jugabilitat se sentiria com en casa en una Nintendo 64, mítica per aquest tipus de jocs. Lunistice és un joc de plataformes lineal en tres dimensions. Al començament, el joc pot semblar relativament simple i senzill, sí, però a mesura que anem avançant, cada cop hi ha més mecàniques i el disseny dels nivells es va complicant. Si us agraden els jocs de plataformes, siguin en 2D o 3D, amb mecàniques interessants, rejugabilitat i la dificultat justa, seguiu llegint!

 

Hana, Lunistice

Hana, la protagonista de Lunistice

 

Tal com he comentat, Lunistice està inspirat en els clàssics. Això juga tant a favor, com en contra. La presentació és maca, amb un estil low-poly molt autèntic i unes textures de baixa resolució més que esperades. Tant el disseny dels personatges com dels escenaris és molt original i variat. Ja que els mons que visitem es troben en el subconscient de la nostra protagonista, la Hana, els desenvolupadors van poder oferir una experiència variada sense por de comprometre cap element de coherència. La banda sonora, energètica i relaxant a la vegada, escau molt bé al títol. En certs moments fins i tot em recorda a composicions que podrien ser perfectament d’algun joc del mateix Sonic. Si teniu 20 minutets i voleu escoltar la banda sonora, podeu fer-ho a través de YouTube. Totalment recomanada!

Pel que fa a la jugabilitat, Lunistice pot ser gaudit de dues maneres totalment diferents. Aquí cadascú podrà decidir quina és la seva preferida, tot i que les dues van perfectament de la mà i de fet incentiven la rejugabilitat. Lunistice està dividit en 7 mons, cadascun dividit en 2 actes. Els nivells, tot i ser en essència una carrera fins al punt final, compten amb diferents camins i branques que permeten explorar. A més, cada nivell té amagat una sèrie de col·leccionables que inviten al jugador o jugadora a aventurar-se i realitzar desafiaments de plataformes opcionals. Aquelles persones que prefereixin anar a poc a poc, explorant, i anar amb compte amb els enemics i les plataformes, podran fer-ho sense problema. L’altra manera de gaudir de Lunistice, i la que convida a rejugar els nivells diferents vegades, és el seu potencial per fer speedrunning. L’speedrunning consisteix a completar un joc, o un nivell, de la manera més ràpida possible. utilitzant els mètodes que el mateix joc ofereix (en certs casos, fins i tot obviats per l’equip desenvolupador). Des de fa dècades que existeix una extensa comunitat internacional que s’ho passa pipa fent competicions i carreres en tota mena de jocs. Pots veure més informació aquí.

 

Lunistice, Switch

Els nivells de Lunistice són variats i ofereixen una àmplia jugabilitat

 

Lunistice no compta amb una història, per se, només un petit rerefons presentat a través de la cinemàtica principal i petites notes que es van descobrint a través dels nivells. Normalment, el joc dura unes 3 horetes, temps més que acceptable per aquest estil de joc, que pretén que el jugador o jugadora jugui en estones curtes, completant un o dos nivells de tant en tant. Aquelles persones que vulguin invertir-hi més hores i perfeccionar els seus temps, també podran fer-ho, és clar. Un dels punts principals del joc és el seu preu: 4,99 tristíssims euros. Per si no fos prou, el joc compta també amb una demo, per aquelles persones que vulguin provar els controls abans de comprar-lo. Per si no n’hi hagués prou, també hi ha diferents personatges jugables, de jocs similars a Lunistice, com ara Toree de Toree 3D i la seva segona entrega, jocs també recomanats i a un preu ridícul.

En definitiva, Lunistice és una proposta independent que busca retrobar la sensació dels jocs d’una època passada, oferint una alternativa a apostes més modernes. Amb una presentació cuidada, una banda sonora encertadíssima, controls i jugabilitat excel·lents i un preu d’escàndol, és molt complicat no recomanar-lo. Si us interessa mínimament, aneu directes a la eShop de la Nintendo Switch, ni que sigui per a provar la demo. N’estic convençut, que no us penedireu!