El passat 17 de Gener Nintendo ens sorprenia amb un reveal…particular. L’anunci estrella no era un altre port de WiiU, exclusius third party, Switch VR o nova línia d’Amiibos, d’entre els molts rumors que podríem rescatar d’aquelles dates. Nintendo es va llençar a la piscina amb una cosa totalment diferent i, molt, molt WTF-esca: Nintendo LABO. La recepció que aquell anunci va tenir, doncs jo diria que va ser freda i calenta al mateix temps i a parts iguals. Els que esperaven un “exclusiu PEGI 18 a 60fps”, doncs lògicament van tornar a casa decebuts. Els més petits o els que tenim fills, en canvi, vam dir que “ara t’escolto Nintendo”! I és que, de bones a primeres, queda molt clar que LABO és un producte dirigit a un públic en particular: Famílies amb nens petits que volen compartir temps de joc amb els de casa.

 

 

LABO no s’anuncia com a videojoc, sinó que posa especial èmfasi en deixar clares una sèrie de coses ben aviat:

  1. Que es tracta d’una “joguina” per gaudir en família.
  2. Que combina cartró i d’altres materials “comuns” amb les diferents tecnologies de Switch.
  3. Que es tracta d’un “ecosistema” on no hi ha un producte únic, sinó una sèrie de Kits.
  4. Que, més enllà d’aquests Kits, s’obre la porta a la creativitat i el DIY.

 

Els dos primers Kits (Robot i Variety) van sortir el passat mes d’Abril. I, en línia amb la barreja d’opinions sobre si LABO és un nyap o de si estem davant la propera revolució joguinera, sembla que ningú es posa tampoc d’acord en si les vendes han estat un èxit o un fracàs: Es diu que a Japó va fins i tot superar God of War en vendes a la sortida, que a Europa s’han desinflat massa, que només ha venut un 30% de l’stock inicial…En fi, de nou opinions per a tots els gustos. I és que Nintendo ens té acostumats a fer coses que ningú entèn d’entrada i que no es poden mesurar amb els criteris als que estem habituats. En molts casos, són el pas del temps i l’evolució del mercat qui s’ocupen de posar cada cosa al seu lloc.

Ha passat mig any des d’aquell anunci, i més de dos mesos des del llançament. I us seré honestos: A casa, el Variety Kit ja comença a acumular pols. El temps de joc, que he de dir va ser espectacular, es va limitar a 3 caps de setmana desencartronant, pintant, muntant i jugant. I un cop acabades totes les joguines del kit, què? Doncs poca cosa més…La realitat és que allà on Lego, Playmobil i similars porten anys triomfant per alguna cosa (pista: creativitat i rejugabilitat infinites), LABO s’estanca per un motiu molt simple: Més enllà del que ofereix el Kit, les opcions són molt limitades, per no dir pràcticament nul·les. I, per tant, un cop passada la novetat i davant la manca d’alternatives d’ús, petits i grans tornem al de sempre. Mentrestant, Nintendo no ha mogut el cul per anunciar cap altre Kit (malgrat que al propi tràiler veiem ginys que de moment no han sortit en cap dels dos Kits existents), ni cap tercer s’ha animat a oferir accessoris per expandir-ne el seu ús, cosa que li hagués sentat de meravella i que, en la meva opinió, necessita desesperadament si vol triomfar.

 

 

Però ara toca fer un punt i apart: Ha passat l’E3, ha arribat Mario Tennis Aces, Octopath ja fa uns dies que el tenim disponible,… Ho tenim tot encarrilat fins que comencin a llevar els vents de “Black Friday” i Nadal. Però el més important de tot: Ha arribat l’estiu. Fa calor i els petits tenen vacances. Toquen casals, piscines, activitats a l’aire lliure i qualsevol excusa és bona si ajuda a combatre l’avorriment mentre els pares fem malabarismes per cobrir 2-3 mesos de forat escolar. Recordarem com fa escassament 2 anys, Pokémon Go ho va petar sortint en ple mes de Juliol. I per descomptat, no va ser casualitat que sortís a l’estiu, és l’època perfecta per enganxar masses amb el seu concepte: Joc mòbil, free-to-play, geo-localització, accessoris, joc cooperatiu/competitiu…I he dit ja que és un Pokémon? Cal dir res més? No tinc més preguntes, senyoria!

I LABO…On és aquest estiu? Hola…Tennis-cartró? Circuit de xapes? Pistola d’aigua? Activitats a l’aire lliure? Què et passa LABO, que no contestes? Aquest havia de ser el TEU estiu!!!! Tenies l’oportunitat de sorprendre’ns ara més que mai, amb un “Kit Outdoor” com només tu podries haver-te inventat…I no tens res a dir? Ni tan sols vas passar-te a saludar per l’E3? Doncs, jo què vols que et digui, LABO… Si no treus el cap a l’estiu, què més en podem esperar de tu? Llums de nadal? Jo no sóc gaire d’especular, però aquí hi ha un buit que no m’explico si no és per “deixadesa” o, en el pitjor dels casos, per una meditada decisió d’abandonar LABO a una mort lenta i subtil. I ep…tant de bo m’equivoqui, que jo tinc més ganes de LABO!

 

DIY + Estiu = Diversió! Foto per cortesia de https://www.lemonthistle.com