Un bon dia apareixes en un món diferent del teu, en el qual hi ha espècies animals que no coneixes i amb les que et pots comunicar. Aquest món és governat per un príncep i per unes lleis que ofeguen els plebeus i la lluita entre clans és la manera de guanyar-se el pa de cada dia.  

 

 

Final Fantasy Tactics Advance és un videojoc que neix sota el pretext de Final Fantasy Tactics per PlayStation l’any 1998. La història dels dos jocs és independent però l’estil i la idea de videojoc és la mateixa.

En el cas que aquí ens ocupa, Final Fantasy Tactics Advance ens ubica en un poble anomenat Ivalice. En Marche, un adolescent de 13 anys, fa poc que s’ha mudat al poble i amb l’ajuda dels seus nous amics Ritz i Mewt intentarà adaptar-se al seu canvi de vida.

Un bon dia, en Mewt demana a en Marche i a na Ritz si el poden a acompanyar a comprar un llibre de fantasia que fa temps que va veure en una llibreria del poble. El germà d’en Marche és paraplègic i aquest els proposa anar a casa per fer-li companyia i poder compartir amb ell totes les aventures màgiques i fantàstiques que aquell llibre amaga.

Aquell llibre, però, els acabarà transportant a un nou Ivalice on res s’assembla al lloc que ells coneixien. Allà, en Marche coneix un simpàtic personatge anomenat Montblanc que pertany a la raça dels Nu Mou i que, malgrat no entèn que en Marche pugui venir d’un altre món, l’ajudarà i li proposarà afegir-se al seu clan: el Clan Destí.

 

 

 

EL PALAU, LES LLEIS I ELS CLANS

 

Aquest nou Ivalice està governat per la casa reial i concretament per un príncep força peculiar. La casa reial controla el poder legislatiu i judicial així que modifica les lleis al seu gust perquè s’adaptin als interessos d’aquells que controlen el regne i, a la vegada, poder controlar i regular els enfrontaments entre clans.

En Marche té com a principal objectiu tornar a casa seva però ni sap com fer-ho ni sap on estan els seus amics, així que no li queda altre remei que combatre al costat dels seus nous companys. Les lluites entre clans són una mena de funcionament similar al de les societats estamentals, així que, aquells clans que guanyin més enfrontaments, tindran més riqueses, aconseguiran el respecte de la resta de clans i podran gaudir de tota mena de privilegis i riqueses.

En aquests enfrontaments sempre hi haurà present un jutge que serà l’encarregat d’aplicar les lleis que en aquell moment siguin vigents en una regió concreta d’Ivalice. Si algú no obeeix les lleis pot rebre una targeta groga o fins i tot l’expulsió, que tindrà com a càstig el confinament en una presó del Sud d’Ivalice.

 

 

Per tot el regne hi ha repartides les anomenades Tavernes, el punt de trobada entre els membres dels clans per debatre sobre la situació actual del regne, conèixer rumors i poder decidir quina serà la següent missió a la qual s’enfrontarà el clan. Per participar en algunes missions, serà necessari anar-hi amb el nostre equip, ben preparats i entrenats i amb armadures, armes i accessoris per fer front als perills amb els quals ens trobarem. En altres casos, per superar una missió haurem d’enviar, durant uns dies, algun dels nostres personatges esperant que pugui sortir-ne vencedor.

 

RACES I PROFESSIONS

 

En el joc ens trobarem amb 5 races: els humans, els Bangaa, els Nu Mou, les Viera i els Moguri. Cada raça pot dedicar-se a diferents professions, algunes exclusives de cada raça, com el Mag Fosc, el lladre, l’esgrimidor, el Monjo Blanc, l’arquer entre d’altres. A mesura que anem avançant en la història, anirem conformant un equip i podrem decidir quin tipus de professions tindran protagonisme en el nostre clan. De tant en tant rebrem sol·licituds de personatges que voldran formar part del nostre grup i podrem decidir si els incorporem per poder-nos reforçar o si bé rebutgem la seva demanda.

A cada professió li escau un tipus d’armadura i armament i a través d’aquests accessoris podrem aprendre diferents habilitats. Per poder dominar aquestes habilitats haurem d’aconseguir el que s’anomenen UD. Les UD també ens serviran per poder pujar de nivell i així millorar les estadístiques com l’atac, la velocitat o la defensa.

 

EL CAMP DE BATALLA

 

Normalment ens enfrontarem en combats de sis contra sis, contra enemics que pertanyen a les cinc races d’Ivalice o a altres espècies de monstres que habiten al regne. Els combats estan determinats per torns i l’estratègia serà un element fonamental per poder guanyar els enfrontaments amb la resta de clans.

Els escenaris estan distribuïts per caselles per les quals ens haurem de moure. Segons el tipus de professió, els atacs o les habilitats que farem servir canviaran i malgrat que per realitzar la majoria d’atacs necessitarem que els personatges es trobin en caselles adjacents, en alguns casos això no serà així. Els atacs màgics, les invocacions i els atacs dels arquers són alguns exemples d’atacs que es podran realitzar a distància i que seran exclusius d’un tipus de professió en concret. En aquest sentit, serà important poder comptar amb una àmplia varietat de professions en el nostre clan per poder-nos adaptar de la millor manera possible a les condicions de cada combat.

L’enfrontament el guanya qui aconsegueix derrotar tots els combatents del clan contrari i, excepcionalment, si derrotem al líder del clan en qüestió. Per cada combatent que eliminem, guanyarem un Punt Just que ens permetrà activar el combo particular de cada raça o bé invocar el Totema també particular de cada raça i que causaran danys i efectes secundaris a tots els combatents rivals de l’escenari.

I vèncer i avançar té un sentit: no només es tracta de complir missions i fer butxaca. Hi ha un fil conductor i una història de fons excel·lent que ens parlarà de l’amistat, de conflictes emocionals, de l’egoIsme i de la dificultat de prendre decisions. I fins aquí, que fer un spoiler és, mínim, pecat capital i pena de mort.

 

 

  • Gràfics: l’apartat visual és d’una gran bellesa i més tractant-se d’una consola portàtil com la Game Boy Advance. Els personatges tenen un alt nivell de definició i els escenaris gaudeixen d’una gran qualitat. A través de la vista isomètrica, ens dóna la sensació d’estar gaudint d’un joc en 3D quan, en realitat, el joc està realitzat totalment en 2D.
  • So: la banda sonora del joc també és d’un alt nivell. Si esteu acostumats a la bellesa sonora dels Final Fantasy, aquest no us decebrà.
  • Jugabilitat: el joc és molt intuïtiu, els menús són còmodes i ens garanteixen una experiència de joc excel·lent. Sent un joc per torns ens dóna la possibilitat de jugar-lo en qualsevol lloc i en qualsevol moment.
  • Duració: hores i hores de joc. Per una banda tenim la història principal i per l’altra tres-centes missions. També hi ha altres sorpreses com la caça d’animals que amplia la duració que, de base, no és poca.
  • Diversió: si us agraden els jocs RPG i per torns, el gaudireu. Si no esteu acostumats a aquest tipus de jocs, doneu-li una oportunitat.