Si t’agrada l’univers de Lovecraft o simplement t’agraden els jocs foscos d’investigació i misteri, estàs d’enhorabona. Avui t’oferim un anàlisi d’un joc que ens arriba de la mà de Frogwares i que de ben segur que t’agradarà: The Sinking City. Es tracta d’un joc fosc, de misteri, terror i investigació basat en els relats de H.P. Lovecraft, on haurem d’explorar el món obert de la ciutat d’Oakmont, Massachusetts, per reunir pistes i desentranyar els misteris i casos que se’ns van plantejant amb una gran peculiaritat: ens haurem de buscar la vida i deduir per nosaltres mateixos/es què hem de fer i on hem de realitzar certes accions a partir de les pistes i converses que tinguem amb els personatges de l’aventura.

 

The Sinking City

Una vegada entreu dins el territori de la ciutat d’Oakmont… hi haurà marxa enrere?

 

Directes a l’acció

 

El joc comença anant directe al gra: ens situa a la dècada de 1920, on encarnarem al ex-marine i detectiu privat Charles Reed que decideix visitar la ciutat d’Oakmont esperant trobar una resposta que expliqui les seves constants i pertorbadores al·lucinacions i una forma de fer que s’aturin. Lluny d’aconseguir una resposta, el que trobarem només arribar a la ciutat són més misteris, com una inexplicable pluja que no cessa i ha inundat diversos carrers de la ciutat, així com unes zones infestades per unes misterioses i agressives criatures anomenades “bèsties” pels habitants de la ciutat.

A causa de la inundació, la ciutat ha quedat aïllada i haurem de moure’ns en barca per arribar a certes zones de la població. A més, a causa de l’aparició dels monstres, aquesta s’ha convertit en un territori on el més important per sobreviure es poder poder enfrontar-se a dites critatures. Per aquest motiu, els habitants ja no accepten diners als seus negocis, i les bales s’han convertit en la moneda local.

A Oakmont també trobarem úniques, diverses i curioses races (homes amb aspecte de simi, altres amb cap de peix,…) amb una història i rerefons polític molt elaborat, i amb les seves pròpies aliances i rivalitats que anirem esbrinant segons avancem en el joc, en especial si decidim fer les missions secundàries.

 

The Sinking City

No feu cas a tot el que se us fiqui per davant: és possible que no puguem separar la realitat de la ficció…

 

Solitud davant el perill

 

El joc es basa fonamentalment en la investigació i resolució de casos per a avançar dins la història. Per fer-ho haurem de recollir pistes parlant amb la gent, observant l’entorn, llegint notes i diaris i observant objectes. El joc no ens guiarà en cap moment i haurem de ser nosaltres en tot moment els i les que tindrem de decidir quins llocs i en quin moment els hem d’investigar, basant-nos en les pistes que hem anat recollint.

El nostre protagonista, a més de les misterioses i terrorífiques visions, també compta amb una sèrie d’instints o poders sobrenaturals que ens seran de gran ajuda durant la investigació. L’ull de la Ment, per exemple, ens pot revelar escenes o imatges del passat en observar certs objectes, i a vegades revelar-nos un presagi que ens ajudi en la nostra investigació. També tindrem disponible la retrocognició, que s’activarà quan tinguem les pistes suficients, ens serà de gran ajuda per ordenar els fets en ordre cronològic i extreure conclusions, que podrem relacionar entre elles al Palau de la Ment per a resoldre el cas.

Però no tot és investigació en aquest joc, ja que en diferents ocasions ens veurem obligats/des a entrar en combat amb bèsties i habitants hostils. Comptarem amb diverses armes de foc i cos a cos per poder combatre, però hem de tenir en compte que la munició és molt limitada (tot i que en podrem fabricar més gràcies als objectes que anirem trobant), pel que és recomanable evitar els combats si no és estrictament necessari. També caldrà que parem especial atenció a les barres de salut física i salut mental del protagonista, ja que si arriben a zero, morirem. Podrem recuperar la salut amb objectes, i addicionalment la salut mental s’anirà recuperant per si sola quan ens allunyem de certs perills.

 

The Sinking City

Els combats, si bé tenen una importància “residual”, ens ajudaran a trencar la monotonia de l’aventura.

 

Els misteris de la jugabilitat

 

The Sinking City és un joc amb una molt bona història de misteri, amb personatges amb personalitat i entitat pròpia i amb un univers amb gran quantitat d’elements per descobrir. L’ambientació és simplement excel·lent, la ciutat anegada està cuidada al detall desprenent una atmosfera de misteri, suspens i un punt terror constant.

Pel que fa a la part d’investigació, està molt ben aconseguida. Les pistes no sempre són fàcils de trobar i de relacionar i en algunes ocasions suposaran un repte. Al tractar-se d’un món obert i no donar-te indicacions constants del que has de fer, obliga en algunes ocasions a rellegir les pistes que hem anat aconseguint per deduir com hem de continuar. Per exemple [PETIT SPOILER] si estem buscant un personatge que ha resultat ferit, haurem de deduir que pot estar a l’hospital.

Sobre la part del combat amb les bèsties i altres enemics la cosa canvia radicalment. Té un sistema de combat feixuc i molt poc àgil, amb un sistema de punteria bastant mediocre que, sumat a algunes caigudes de fotogrames durant les escenes d’acció, el fan una mica insofrible. Per sort és un joc molt més centrat en la investigació, però és una pena que un sistema de combat poc polit espatlli l’experiència de joc en certs punts.

Passem a l’apartat tècnic: tot i comptar amb una molt bona ambientació, disposa d’uns gràfics senzills amb textures bastant planes, especialment si el comparem amb les imatges de la versió de PC. També té algun problema de caiguda de FPS en moments puntuals amb molta acció o moviment, però per sort no espatllen massa l’experiència general del joc. Pel que fa a l’apartat sonor, té una banda sonora i efectes de so força bons, que ajuden a recrear l’atmosfera que vol transmetre el joc. També disposa d’un doblatge bastant ben fet, això si, en anglès (tot i que disposem de subtítols en castellà).

 

 

 

En resum: The Sinking City és un joc lent, de misteri i investigació on no trobarem una gran acció desenfrenada però que encantara a tots els amants del gènere, al comptar amb un món obert i deixar que sigui el jugador el que dedueixi que ha de fer. No destaca pels seus gràfics ni pel seu sistema de combat, però té una història i ambientació que t’atraparà. The Sinking City estarà disponible a partir d’avui mateix (12/09/2019) a l’eShop de Nintendo Switch a un preu de 49,99 €.

 

 

  • És un joc de món obert que no porta al jugador de la mà, on s’ha de deduir on s’ha d’anar i que s’ha de fer.
  • Una història que enganxa basada en l’univers d’ H.P. Lovecraft.
  • L’ambientació i cura al detall dels escenaris.
  • El mode d’investigació està molt ben aconseguit.

 

 

  • El sistema de combat és feixuc i bastant dolent.
  • Gràficament és millorable.
  • Alguna caiguda de FPS en escenes de molta acció i moviment.