Quan parlem de Cloud Gaming o de joc al núvol, el primer que ens ve al cap es Google Stadia, Project XCloud de Microsoft, GeforceNOW, PlayStation Now i altres proveïdors de joc en streaming, però sabíeu que Nintendo compta amb la seva pròpia tecnologia de joc al núvol? De la mà d’Ubitus ens arriben les “Cloud Version” de títols AAA com Resident Evil 7 (exclusivament a Japo), Control o Hitman 3, entre d’altres que s’anunciaran més endavant, permetent que la Nintendo Switch pugui executar jocs molt potents sense preocupar-se pel hardware de la consola.

Però… Com funciona això del Cloud Gaming? Que és necessari per fer-lo servir? Doncs tan sols cal disposar d’una connexió a internet de banda ampla i descarregar l’iniciador del joc de l’eShop, que sol ocupar tan sols uns pocs MB. Quan juguem al joc, en comptes d’executar-lo a la nostra consola, aquest s’executarà a un servidor remot que  controlarem amb els nostres comandaments com si jugesim a la propia consola, i rebrem la imatge i el so del joc per streaming al més pur estil Netflix. Pot sonar complicat, però no ho és en absolut, ja que tan sols haurem de prémer un botó per connectar amb el joc i la consola s’encarregarà de la resta.

Aquesta tecnologia permet portar a Nintendo Switch jocs que, per les seves característiques tècniques i requeriments, no hauríem pensat mai que veuríem a la portàtil de Nintendo, sense cap necessitat de comprar accessoris especials o canviar la consola per una de més potent. Per contra, ens obligarà a comptar amb una bona connexió a internet per poder-hi jugar, pel que limita la portabilitat i la possibilitat de jugar fora de casa a les Cloud Versions.

El servei es pot provar gratuïtament durant uns minuts per a veure el seu rendiment, i si estem interessats, podrem adquirir el passi d’accés il·limitat per a jugar tant temps com vulguem. I per si us ho esteu preguntant, no, no és necessari disposar d’una subscripció de Nintendo Switch Online per a jugar, ni a la prova gratuïta ni a la versió completa, però sí que serà necessària per accedir a les funcions en línia del joc (si disposa d’elles) com a qualsevol altre joc de Nintendo Switch.

I com que no tot ha de ser teoria, he provat la versió de prova de Hitman 3 – Cloud Version per a Nintendo Switch. Us deixo un petit gameplay perquè veieu com funciona el servei, capturat amb una connexió de fibra òptica per cable de xarxa:

 

 

A primera vista el servei funciona de forma acceptable, tot i que encara ha de millorar. Utilitzant la connexió wifi, a un metre del router, no he pogut jugar correctament perquè es produïen talls constants. Amb una connexió per cable no he tingut massa problema, tot i que sí que hi ha hagut un punt on he notat una mala connexió. En general els controls responen bastant bé. Es podria dir que funciona, es juga a gust, però no arriba a la qualitat dels seus competidors. Encara hi ha treball per fer.

Està clar que el joc al núvol ha vingut per quedar-se al món dels videojocs, i encara tindrà més presencia quan s’instauri el 5G a tot arreu en els anys vinents. Pot ser una molt bona forma de portar jocs amb més requeriments a la nostra consola sense tenir-nos que preocupar pel hardware, descarregues ni actualitzacions. Per descomptat, tan sols estem veient l’inici d’aquesta tecnologia i encara queda molt per evolucionar. Substituirà aquesta tecnologia al format físic o la descarrega digital? Personalment no ho crec, ho veig com un complement. De la mateixa manera que el format físic conviu amb la descàrrega digital, crec que el joc al núvol podrà conviure amb els dos formats actuals.

I vosaltres, que en penseu? Veurem en el futur una Nintendo Switch amb 5G? Dieu la vostra als comentaris!