Des de l’època de la 3DS, que Kirby ja ens té acostumats als seus jocs exclusius en format digital. De tant en tant, entre entregues principals, a HAL Laboratory li agrada experimentar amb el seu personatge més conegut. Només cal donar un cop d’ull al nostre vídeo especial en el qual repassem tota la saga. Des de jocs de Pinball i puzles, passant per jocs de lluita i carreres. Es pot ben dir que Kirby sempre ha gaudit d’un ampli repertori de gèneres en els seus spin-offs. Normalment, HAL Laboratory acostuma a publicar un o dos spin-off entre dues entregues principals, actuant com a punt de descans simbòlic. Després de Kirby Star Allies i la versió de 3DS de Kirby’s Epic Yarn, vam rebre Super Kirby Clash i Kirby Fighters 2, dues versions millorades i amb més contingut de títols originaris de 3DS.

L’última gran aventura principal de la bola rosa és Kirby and the Forgotten Land, que es va estrenar a principis de 2022 amb una gran recepció per part dels jugadors i els crítics. Ara, gairebé mig any després, ens arriba un nou spin-off totalment diferent del que Kirby ens té acostumats. Kirby’s Dream Buffet ens presenta de nou una jugabilitat tridimensional. En aquesta ocasió, haurem de competir contra la màquina o altres jugadors en una sèrie de minijocs, per veure qui és més capaç de cruspir-se el nombre màxim de maduixes i pastissos possibles. Típic de Kirby!

 

 

Un món molt dolç, i d’altres sabors

 

Kirby’s Dream Buffet situa al nostre protagonista en un món replet de dolços i altres tipus de menjars. La història, realment simple, ens detalla com en Kirby, disposat a menjar-se un pastís, acaba encongint-se per culpa d’una forquilla màgica. Per aquest motiu, acaba envoltat de menjar. Una ximpleria, però dona una mica de context per la presentació i els deliciosos escenaris que veurem al llarg de les partides. Principalment, recorrerem escenaris decorats amb tota mena de pastissos i dolços ambientats en la franquícia de Kirby. A mesura que anem desblocant nous escenaris, també veurem diferents tipus de menjars, com ara gelats, hamburgueses, graellades… un fotimer de sabors. Visualment, el joc és una delícia, a canvi de sacrificar el rendiment, ja que el joc està capat a 30 fotogrames per segon. Així i tot, els detalls del menjar, i per expansió, els escenaris, estan molt ben fets, tant pel que respecta als modelats com les textures.

La banda sonora és excel·lent, comptant amb algunes composicions pròpies, temes populars de jocs anteriors i, fins i tot, nous remix que escauen molt bé a la frenètica jugabilitat del títol. En general, un bon repàs musical de tota la història de la saga Kirby. A mesura que anem pujant de nivell, desblocarem noves cançons que aniran sonant de manera aleatòria durant les partides. A més, podrem escoltar-les sempre que vulguem al menú de desbloquejables, tot i que un menú dedicat seria ideal. Aquelles persones que hagin gaudit de les aventures anteriors de Kirby a Nintendo Switch rebran cançons addicionals. Així doncs, si disposeu d’un arxiu de guardat de Kirby Star Allies, Super Kirby Clash, Kirby Fighters 2 o Kirby and the Forgotten Land, podreu escoltar composicions d’aquests jocs mentre jugueu.

 

 

Simple però entretingut

 

Pel que respecta a la jugabilitat, Kirby’s Dream Buffet es pot dividir en dues categories: joc de carreres i minijocs. Cada partida està dividida en quatre seccions, que es repeteixen dues vegades cada una. La primera secció consisteix en una carrera per veure qui arriba primer a cruspir-se el pastís més gros. Durant el circuit, hi han repartides maduixes que augmenten la puntuació. També, hi ha diferents enemics i alguns col·leccionables que al final de cada partida atorguen bonificacions. La segona secció consisteix en un minijoc aleatori. Derrotar el nombre màxim d’enemics possible, trencar caixes i aconseguir les maduixes de l’interior, saltar dins de tasses… Hi ha prou varietat i a mesura que juguem i pugem de nivell, anirem desblocant nous minijocs, ai igual que circuits nous. Per la tercera secció, repetirem una altra carrera en un circuit diferent, de nou competint per veure qui arriba primer al pastís més gros. Per acabar, els jugadors s’hauran de veure les cares en un combat de tots contra tots. En tot l’escenari aniran caient maduixes que haurem d’obtenir. A més, també apareixeran diferents objectes per aconseguir fer volar als altres pels aires i robar les seves maduixes. Finalment, durant el recompte final, s’atorguen les bonificacions especials i guanya qui hagi obtingut més maduixes.

Els controls són realment simples. Palanca esquerra per fer rodolar en Kirby, botons principals per saltar i els botons superiors per utilitzar objectes. No té més secret. A més, amb la creueta podrem enviar certs missatges als altres jugadors, com ara a Splatoon, i amb la palanca dreta moure la càmera, però només una mica. Al començament, es fa una mica complicat controlar en Kirby, a causa de la seva forma de bola i el sistema de físiques que hi ha implementat. Qualsevol modificació en el terreny pot alterar el seu moviment, per la qual cosa hem d’estar pendents de per on ens desplacem i si val la pena o no saltar certs obstacles. A més, certes textures o materials afecten la velocitat en la qual ens movem. En cas de caure per un precipici, podrem prémer el botó A repetides vegades per intentar salvar-nos. Òbviament, a mesura que anem jugant, ens anirem acostumant als controls i les físiques.

 

 

Un bon aperitiu

 

Molta gent es va decebre al saber que el joc seria exclusiu de l’eShop, sense tirada física. No em sembla pas malament, ja que d’aquesta manera es pot vendre per un preu força més baix que li escau bé. Per 14,99 euros, és una proposta diferent que mantindrà entretinguts als més petits i als seguidors de la bola rosa. Tot i no variar gaire en la jugabilitat, el joc compta amb una llarga llista de desblocables i contingut per mantenir-nos ocupats durant hores. El mateix va passar amb Kirby Fighters 2, un altre spin-off que es va estrenar de manera exclusiva a l’eShop. Personalment, però, em faria gràcia veure un recopilatori d’aquests dos jocs en físic, ja que d’aquesta manera el preu de 40 euros, més o menys, estaria justificat. Altres persones també acusen el joc de ser un “Fall Guys de Nintendo”. Tot i que es pot veure certa inspiració, en el fons, tots dos jocs són prou diferents i Kirby’s Dream Buffet aporta les seves pròpies idees.

En definitiva, Kirby’s Dream Buffet dona pas a una nova fornada de jocs secundaris després que la franquícia fes el seu esperat salt al món 3D. Després de jocs de puzles, pinball, carreres, lluita i altres, dona gust veure que HAL Laboratory segueix experimentant amb la seva mascota. Moltes ganes veure que depara el futur al nostre amic Kirby, ja sigui en jocs principals com en els seus entretinguts spin-offs.

 

Podeu trobar el joc a l’eShop de Nintendo Switch per 14,99 € en aquest enllaç.