Article totalment lliure d’espòilers, les imatges són del pròleg i del primer capítol.

 

A Nintehype ens agrada presentar-vos jocs de diferents gèneres: plataformes, acció, rol, esports… i fins i tot novel·les visuals. Per això, avui us presentem una de les estrenes recents que més ha destacat a la Nintendo Switch: Root DoubleBefore Crime * After Days, desenvolupada per Regista i Yeti, que arriba a Nintendo Switch amb la versió Xtend Edition gràcies a Sekai Games. La versió original del joc es va estrenar a l’estiu del 2012 a Xbox 360 i Windows. Un any més tard també arribaria a PS3 i PS Vita. Al cap dels anys es desenvoluparia la versió Xtend Edition, que inclou una nova història i fa canvis en un dels finals del joc. A més, també es van fer canvis en el sistema de log per facilitar la navegació i donar més control als jugadors.

Finalment, Root DoubleBefore Crime * After DaysXtend Edition ha arribat a Nintendo Switch, portant-nos una genial novel·la visual que va passar força desapercebuda al seu dia. La faceta híbrida de la consola de Nintendo fa que sigui un plaer poder gaudir de jocs d’aquest estil allà on anem. Sigui al tren, quan estem de vacances, o fins i tot quan estem al llit ben tapats i volem passar una estona llegint. És per això que sempre que tinc l’opció, trio la Nintendo Switch per fer-me amb les novel·les visuals que més m’interessen.

 

El joc ens explica la situació d’emergència en un reactor nuclear i els dies previs

 

Root Double ens explica la història que pren lloc a un laboratori secret anomenat LABO, en el qual es duen a terme experiments relacionats amb la ciència nuclear i que un fatídic dia, resulta ser l’epicentre d’una gran explosió. Des d’aquest moment clau, la trama se’ns presenta en dos grans blocs: l’Abans (Before) i el Després (After) de l’explosió. Des del començament, podem triar per quin punt començar, tot i que se’ns recomana començar pels fets que tenen lloc després de l’explosió. En aquesta part de la trama controlem a en Watase Kasasagi, líder d’un equip de rescatadors que s’endinsa a les instal·lacions del laboratori per cercar i rescatar sobrevivents. A l’inici de la recerca, el nostre protagonista perd la memòria. Juntament amb el seu equip i les persones que s’anirà trobant al llarg d’aquest malson infernal, anirà recobrant la seva memòria i descobrirà que dins les instal·lacions, hi ha un gran nombre de gent que ha estat assassinada. És justament en aquesta part del joc que ens farem moltíssimes preguntes, que s’aniran contestant a poc a poc en la part prèvia de la trama.

L’altra part principal del joc ens explica els dies previs a l’explosió. Aquí, controlarem a Natsuhiko Tenkawa, un estudiant normal i corrent que cursa els seus estudis en una universitat especial per alumnes capaços d’utilitzar BC, un poder que molts joves tenen que els permet llegir la ment o relacionar-se telepàticament. Durant aquesta part de la trama, coneixerem les motivacions dels estudiants i el motiu pel qual es van infiltrar al laboratori secret. Moltes preguntes que ens fem a la part inicial, rebran una resposta en aquesta, fent que ambdues es complementin perfectament. Cada una de les dues parts disposa de diferents finals, siguin dolents, neutre, o el vertader. A més, cada una de les dues parts de la trama conté un moment decisiu que només podrem visitar si hem completat l’altra història, fent així més clar el vincle i requerint completar cada història per tal de poder conèixer tota la veritat i obtenir el final més satisfactori. En general, el joc disposa de girs de guió molt ben trobats.

 

Les dues trames ens mostren els mateixos personatges en diferents interaccions

 

Com la majoria de novel·les visuals, Root Double incorpora una mecànica que ens permet alterar les respostes del nostre personatge i canviar així la ruta que segueix la trama. El sistema Senses Sympathy System, ens permet alterar el grau de simpatia que sentim envers una persona, permetent-nos així donar-li la raó o dubtar. Gràcies a aquest sistema, podem decidir quines accions fer, si confiar en algú, o decantar-nos per alguna persona en concret durant una discussió. No aporta gaire a la jugabilitat, tot i que si permet fer-nos pensar bé en com ajustar-nos a cada situació i canviar així el desenvolupament de la història. A més, el sistema ens avisa si la decisió que prenem és mortal o no, ja que en certs punts, una mala decisió ens pot portar directes a la mort. Un punt interessant és que en certes ocasions, prendre una decisió mortal pot resultar en la mort del nostre personatge tot i haver seguit vius durant capítols. És a dir: no és una mort instantània, sinó que podem tenir la falsa sensació de seguretat i d’haver pres la decisió correcta.

El menú d’opcions és força estàndard. Podem canviar el volum dels diàlegs, la música i els efectes per separat, les opcions de text, com ara la velocitat o el mode automàtic, i tot el que es pot esperar d’una novel·la visual. A més, podem crear fins a 100 fitxers de guardat per poder accedir ràpidament en qualsevol moment. Un altre punt a favor és el sistema de backlog, que enregistrarà tot el diàleg i ens permetrà fer un salt enrere en qualsevol moment, fins i tot per canviar la nostra resposta al Senses Sympathy System. A més, disposem d’un menú d’extres en el que trobarem tota mena de galeries i fins i tot un llistat amb estadístiques, com ara els finals que hem visualitzat. En general, Root Double compta amb tot el necessari per poder gaudir d’una novel·la visual, i fins i tot hi afegeix opcions la mar d’útils i uns extres més que necessaris.

 

El Senses Sympathy System ens permet determinar el grau de simpatia envers una altra persona

 

Gràficament, Root Double està molt bé tot i que no destaca per sobre d’altres novel·les visuals semblants. No és pas dolent, ja que les il·lustracions estan molt ben fetes. Els personatges, com és d’esperar, disposen d’un disseny anime amb molts detalls que destaquen sobretot la seva caracterització. Pel que fa als fons, n’hi ha que estan molt ben treballats i d’altres que es fan força més genèrics. Té sentit, ja que alguns són més recurrent que altres. Els menús són clars i directes, amb una tonalitat blava i roja que ens acompanyarà al llarg de l’aventura i que també destaca la dualitat entre l’Abans i el Després. De tant en tant, en moments clau de la trama, se’ns mostra una gran il·lustració. Aquestes s’acostumen a guardar per a moments dramàtics o d’acció, per donar més èmfasi en el moviment o en els sentiments dels personatges, protagonistes inclosos. Trobo que els diàlegs es llegeixen molt bé i no molesten gens a l’experiència. En cas que sigui necessari, podem amagar els elements en pantalla amb el botó B per poder gaudir de les il·lustracions en pantalla completa.

L’apartat sonor és una barreja de bo i dolent. Per una banda, disposem d’una banda sonora normaleta sense cap peça memorable. L’única que destaca és el tema principal del joc, que consta de lletra, i fins a cert punt, la música del menú principal. La majoria de composicions utilitzades en el joc acostumen a escaure molt bé als moments que s’estan mostrant en pantalla, però no són cap melodia memorable que ens faci recordar escenes clau que ja hem vist. Per altra banda, Root Double ens porta un doblatge complet al japonès. Cada diàleg està acompanyat de veu. Tots els personatges tenen una veu que els hi escau molt bé, tot i que en alguns casos l’actuació pot ser un pel regular. Tal és els casos dels dos protagonistes, que com ja és comú dins el món anime, a vegades fan servir una entonació un xic forçada i sobreactuada. A part d’això, considero que en cap moment es fa molest i acaba per afegir sentiment a les escenes que es desenvolupen a la pantalla.

 

 

En definitiva, Root DoubleBefore Crime * After DaysXtend Edition és l’edició definitiva d’una novel·la visual que va passar desapercebuda en el seu llançament, però amb el pas dels anys s’ha anat convertint en una aventura essencial pels amants del gènere i totes aquelles persones que vulguin gaudir d’un bon misteri envoltat de fets paranormals, acció i, sobretot, molt de drama. Una presentació elegant i plena de detalls que es presenta dos punts de vista de la mateixa història, cada un presentant preguntes i respostes que ens portarà temps esbrinar del tot.

El joc està disponible de manera física i de manera digital.

 

PUNTS A FAVOR:

  • Trama interessant que resulta ser prou única dins del gènere
  • Presentació elegant i il·lustracions molt ben treballades
  • Completament doblat al japonès, amb actuacions ben fetes

PUNTS EN CONTRA:

  • Alguns personatges semblen estereotips
  • Més enllà del tema principal, la música no es gens memorable