Camino en la foscor amb l’ajuda d’un petit encenedor i sentint la fredor del terra sota els meus peus nus. Avanço amenaçada per un perill que no veig, però m’acompanya. I això, tot i que m’aterroritza, fa que no em senti tant sola.

 

Per què “Little Nigthmares”?

 

Little Nightmares es va anunciar l’any 2014 i trigaria 3 anys a arribar a les tendes. Ara, un any després, es llançarà en una edició completa per Nintendo Switch.

Qui, de petit, no ha tingut por quan a mitja nit en un atac urinari irrefrenable i amb el batec del cor accelerat, ens dirigíem descalços al lavabo mentre les ombres, els cruixits dels mobles de fusta i algun buf del vent ens jugava una mala passada? Després, estiràvem de la cadena amb por de no despertar ningú i tornàvem corrent cap al llit (també resant per no haver-nos deixat una peça de lego tirada pel passadís i trepitjar-la) tapant-nos amb els llençols fins el cap en un intent de fer desaparèixer el món “d’allà fora”.

Little nightmares és precisament això, la vivència des de la infància d’un món terrorífic només creïble si es tracta d’un malson però que ens costarà dir si realment ho és o no. Així doncs, ens endinsem en un món d’escenaris gegants en els que per poder avançar haurem de fer servir les nostres habilitats i ingeni ja que, petits com serem, les nostres possibilitats es redueixen. Linealitat i trencaclosques no molt rebuscats complementen a la perfecció una història que té una durada per alguns escassa i per altres justa, però que a tot estirar ens durà quatre hores poder-la acabar tot i que serà difícilment rejugable.

Es presenta com un joc de plataformes acompanyat del component puzle. Sovint, per avançar entre els perills amb els que ens anem trobant haurem de fer ús de la paciència i el sigil. En altres ocasions això no serà suficient i només ens quedarà córrer.

Sense dubte, el millor d’aquest joc és l’atmòsfera en la que es construeix tota la història i el que això implica en l’experiència del jugador ja que en molts moments tindrem la sensació d’estar vivint en primera persona el que pot viure la nena protagonista.

Gràficament és una delícia; il·luminació escassa i colors foscos emprats a la perfección per crear la tenebrositat i el misteri que envolten Las Fauces. En ocasions apareixen bugs que taquen l’aspecte gràfic però és un mal menor tenint en compte com de cuidat està l’apartat visual. Els monstres amb els que ens anirem creuant seran la principal amenaça amb la que ens trobarem i, sovint, haurem d’amagar-nos per poder continuar si en algun moment hem cridat la seva atenció. Els grans escenaris que ens envoltaran incrementaran la tensió i la incomoditat que pretén el joc fent-nos sentir més petits del que som i més vulnerables als perills que ens envolten. I si a això li afegim uns efectes de so detallats, tenim una experiència de joc sensacional. Sons de portes que es tanquen, de les nostres petjades, del cruixir de la fusta…i del nostre estómac avisant-nos que tenim gana fet que ajudarà a fer-nos una idea de com deu ser d’horrible el lloc en el que estem.

 

 

La jugabilitat pot ser un punt que en algun moment incomodi, inclosa la càmera, però no serà un factor que ens porti a qualificar negativament aquesta petita joia. Podrem interactuar amb tots els elements de l’escenari ja sigui enfilant-nos en una estanteria, obrint un calaix per poder escalar, movent una caixa de fusta o interactuant amb uns petits personatges que ens anirem trobant i que sembla que seran el més semblant a un amic.

La història, buida de diàlegs i d’informació explítica que ens ajudi a entendre per què som on som, s’explica sola a mesura que anem avançant. Ple de simbolismes, deixa molts elements a la lliure interpretació del jugador. Un cop acabada la història principal tindrem l’oportunitat de conèixer una mica més en profunditat què passa en aquell lloc en els DLC.

En els DLC viurem diferents històries en la pell d’altres personatges, també nens. Tot es desenvolupa en el mateix lloc però en altres escenari així que tindrem l’oportunitat de conèixer una mica més aquesta mena de base submarina (no, no és un spoiler! Mireu el tràiler).

 

Edició completa per Switch

 

Ara fa gairebé un any es va llançar al mercat –PC, Xbox i PS4- únicament amb la història de Six i, progressivament, es van introduint fins a un total de 3 DLC que dotaven d’una major complexitat l’argument i ens atorgaven una perspectiva diferent de la història principal. Els DLC, de menor durada que la història de Six, no deixen indiferent i ofereixen un bon tancament a tota la història.

Per aquells que no el van jugar anteriorment, ara tenen l’oportunitat de jugar l’edició completa amb DLC’s inclosos sense haver d’esperar, en aquesta versió adaptada a la Switch. La part negativa és que el preu és força més alt que en les altres plataformes cosa que pot tirar enrere a més d’un.