Sent la mascota de Nintendo i el seu fill predilecte, és d’esperar que en Mario hagi gaudit d’un gran nombre de spinoff. Si Nintendo mostrava interès en un gènere, en Mario tindria un joc nou. És per això que després de l’èxit de Super Mario RPG de Square, Nintendo decidís expandir aquesta nova faceta del famós plomer. Els jugadors de Nintendo 64 van descobrir Paper Mario, una nova saga de jocs RPG, desenvolupada per Intelligent Systems, que seguiria les aventures d’en Mario i el seu equip. A la següent generació, Paper Mario arribaria a la Game Cube amb La Porta Mil·lenària. La saga faria un canvi de gènere a la Wii amb Super Paper Mario, que prendria més partit de les plataformes i deixaria de banda el rol per torns. Cal destacar que fins aquest moment, Paper Mario era exclusivament de consoles de sobretaula, mentre que la saga Mario & Luigi, desenvolupada per Alpha Dream, era el seu equivalent en el món portàtil. No seria fins a la Nintendo 3DS que Paper Mario faria el seu salt a una portàtil amb Sticker Star, tornant en part a l’estil RPG dels originals però simplificant molt la jugabilitat i la trama. Aquesta simplificació seguiria a Color Splash, la nova entrega de sobretaula que arribaria a Wii U.

I un dia qualsevol, Nintendo ens va anunciar com si res una nova aventura mitjançant un missatge a Twitter. Paper Mario: The Origami King és l’última entrega d’aquesta saga que arriba exclusivament a Nintendo Switch. Com és d’esperar, les reaccions dels seguidors van ser gairebé instantànies. En aquesta ocasió, seguirem l’aventura d’en Mario i la seva nova companya, l’Olivia, per tal de parar-li als peus al Rei de l’Origami, que ha transformat a la princesa Peach i a molts dels habitants del Regne Xampinyó, i s’ha endut el castell. Per sort, comptarem amb l’ajuda d’en Bowser i un petit equip dels seus esbirros, que col·laboraran amb els herois per tal de tornar la pau i salvar els seus aliats.

 

 

En alguns aspectes, Paper Mario: The Origami King sembla que torna a les dues entregues originals. Pel que respecta a la navegació, torna a ser un món obert totalment connectat entre si, deixant de banda el sistema de nivells que els seguidors havien criticat de les últimes entregues. En aquesta ocasió, el joc també ha canviat dràsticament el sistema de combat, que segueix sent per torn però inclou una nova mecànica que consisteix a fer girar els enemics per tal de dur a terme combos i disposar d’avantatges. A més, no haurem d’acumular objectes per tal d’atacar, com és el cas de Sticker Star i Color Splash, doncs ara podrem dur a terme els atacs bàsics sempre que vulguem. Així doncs, podrem adquirir tota mena d’objectes que ens seran útils al llarg de l’aventura, siguin defensius o ofensius, com ara per recuperar salut o causar més dany a cert tipus d’enemics.

Un altre punt a mencionar, és el retorn dels companys, absents des de Sticker Star i que sempre han tingut un rol important tant en la trama com en els combats. En aquesta ocasió, podrem viure aventures amb en Bowser, el seu fill Bowsy, en Kamek, tota mena d’esbirros seus i ciutadans del Regne Xampinyó, Luigi inclós. Tot i que sembla que en la majoria dels casos els personatges no disposen de tants trets únics com en les primeres entregues, l’humor i les situacions de les últimes aventures sembla que es conserven perfectament, fet que ens farà passar una estona realment entretinguda.

 

Paper Mario: The Origami King està disponible per a Nintendo Switch des del 17/07/2020 tant en format digital com en format físic (més clauer) a un preu base de 54,90 euros.