Heroland és una carta d’amor als RPG de tota la vida. De fet, el joc resulta ser una col·laboració entre diferents desenvolupadors que, per una qüestió o altra, formen un elenc de persones tan esbojarrat com els personatges del mateix videojoc:

  • Takahiro Yamane com a director (Fantasy Life)
  • Nobuyuki Inoue com a guionista (Legend of Mana)
  • Nobuhiro Imagawa com a dissenyador (Mother 3)
  • Tsukasa Masuko com a compositor (Shin Megami Tensei)

Com és d’esperar, el factor nostàlgia va prendre un rol important en la decisió de fer-me amb aquest joc. Com ja sabreu d’ençà que vaig publicar l’article repassant la saga Mother, que sóc un gran seguidor de dita franquícia. Poder veure personatges tan similars a aquesta saga, amb una ambientació tan esbojarrada i música feta pel compositor de SMT, doncs era un espectacle que no em podia perdre.

 

 

Heroland, desenvolupat per FuRyu, es va estrenar originalment al Japó el 27 de setembre de 2018 sota el nom Work x Work. El joc va ser rebut amb opinions mixtes. No seria fins poc més d’un any després, el 31 de gener de 2020, que el joc arribaria a occident, gràcies XSEED Games a Amèrica, i Marvelous! a Europa. Tot i les baixes notes, estava decidit des de feia temps a fer-me amb el joc, simplement per poder-lo gaudir de primera mà i passar una bona estona. Ves quina sorpresa quan van anunciar una edició especial física per un preu menor -si saps on comprar- a la digital.

L’edició Knowble Edition del joc inclou:

  • El joc.
  • Un CD amb les millors cançons del joc.
  • Un fulletó inspirat en el parc d’atraccions amb informació i un mapa.
  • Una funda.
  • Un set de figuretes i un ring de paper per jugar.
  • Una caixa de cartró per guardar-ho tot.

 

 

La premisa de Heroland és acompanyar el nostre jove protagonista a la seva nova feina com a assistent d’un parc d’atraccions que ofereix una ‘experiència de masmorres’, on els clients viuran aventures i combats com si es tractés d’un joc de rol. Des d’un començament també se’ns fa conèixer la situació de pobresa de la familia del protagonista, donant una petita explicació a la seva necessitat de seguir treballant tot i les adversitats.

L’ambientació del parc d’atraccions és divertida, i els diferents personatges replets personalitat i diàlegs molt entretinguts. Quan no estem fent la nostra feina, podem seleccionar una ubicació del parc per desplaçar-nos cap allà i trobar-nos amb algú per tal de tenir una petita conversa. Això em recorda fins a cert punt a Tomodachi Life. Tots els diàlegs estan replets d’acudits i referències a la vida real que em fan somriure tota l’estona, i de tant en tant, riure sonorament.

 

 

Pel que fa al sistema de joc, Heroland agafa la base dels jocs RPG i afegeix un bonus que el fa realment únic: el nostre rol dins dels combats és d’assistent. No podem participar directament dins de la lluita, sota cap circumstància. Podríem dir que som l’estrateg i hem d’assegurar la victòria del nostre grup, compost per clients que esperen un bon servei i poder gaudir de les aventures per les quals han pagat.

Per això, haurem de mantenir l’ull posat sobre el nostre grup de clients, que s’encarregaran de les batalles. Al començament de cada tour, tindrem una petita reunió on analitzarem el recorregut de l’aventura. El joc avança mitjançant caselles. N’hi ha d’esdeveniment, on xerrarem amb els clients o els nostres companys de feina, de combat, on haurem de mantenir segurs als clients, guiant-los o donant-los objectes, o de tresor, on trobarem souvenirs que podem quedar-nos o regalar a algún client per augmentar el seu nivell d’amistat.

Heroland compta amb moltes opcions. Cada personatge té una especialitat pel combat: espadatxí, tanc, màgic o sanador. Cada un d’aquests té una afinitat especial per un tipus d’equipació i pot desenvolupar una sèrie d’habilitats especials. A més, per cada masmorra completada o regal, la barra d’amistat de cada personatge augmentarà, desblocant així més habilitats. També es pot donar el cas que els clients xerrin durant un combat, fet que pot provocar estratègies improvisades i atacs molt poderosos.

Sí que és cert que aquelles persones que busquin un RPG per torns com els de tota la vida, quedaran força decebudes. Però tenint en compte les decisions que podem prendre, tot i ser limitades al principi, podem participar de manera més directe al combat d’allò que se’ns fa creure. A més, la preparació prèvia a cada masmorra és un dels moments clau de cada incursió.

 

 

Gràficament el joc és una delícia. El disseny dels escenaris, tot i ser bastant simple, aprofita molt bé la paleta de colors i mostra una gran personalitat. Heroland destaca sobretot pel disseny dels personatges que, com és d’esperar, mostren una gran similitud amb personatges que ens podríem trobar en jocs de la saga Mother. La seva aparença pixelada en 3D, durant els diàlegs i combats reforcen aquest sentiment. Els efectes visuals no són res de l’altre món, igual que els menús, que a vegades fins i tot poden provocar una mica de confusió.

L’aspecte sonor de Heroland no acaba de destacar. Tot i que la música és bona, com és d’esperar d’un dels compositors de Shin Megami Tensei, no resulta ser tan memorable com un desitjaria. Sí que és cert que les peces escauen molt bé al joc, com també els efectes sonors i les veus dels personatges. L’apartat audiovisual es pot dir, de manera segura, que està ben treballat i va de la mà perfectament.

Però on el joc destaca més és en la seva narrativa. Tot i una trama simple i sense complicacions, se’ns presenta una sèrie de personatges que, en conjunt, ens donaran hores i hores de rialles i situacions d’allò més que còmiques. Arriba cert punt que un deixa de banda els aspectes més mediocres de Heroland per a centrar-se en els diàlegs. Es nota la mà de Nobuyuki Inoue, amb projectes a la seva esquena com Fantasy Life o Mother 3. Un humor subtil, que ha estat perfectament adaptat a la versió anglesa del joc.

 

 

En definitiva, Heroland és un petit joc que, tot i no arribar a complir les expectatives de molts, especialment tenint en compte el gran equip que té darrere, sí que ofereix una alternativa a un gènere clàssic com són els RPG, tot acompanyat d’un estil visual molt bufó i una narrativa esbojarrada que proposa hores i hores de rialles. Si ets seguidor de la saga Mother, o alguna creació feta prèviament per qualsevol dels desenvolupadors, Heroland és una cita que no et pots perdre.

Heroland està disponible a Nintendo Switch des del 31/01/2020 en diferents formats: