Si hi ha un joc de puzles que acostumen a agradar a tothom, són els nonogrames, popularment coneguts com a Picross. Un conjunt de petites caixetes que, un cop resolt, ens mostra una imatge oculta. No és la primera vegada que un joc de Picross ens arriba a una consola de Nintendo, sent Mario Picross de Gameboy el primer, l’any 1995. Amb el pas del temps, diferents jocs de nonogrames han anat arribant a poc a poc a les consoles de Nintendo. Alguns produïts per la mateixa Nintendo, i d’altres per diferents desenvolupadores.

A Nintendo Switch n’hem rebut de diferents companyies, com ara la sèrie de PICROSS S i la de Pic-a-Pix. Totes dues amb molts bons jocs de Picross, que ens atorgaran hores i hores de nonogrames per resoldre, El problema, però, és que més enllà d’oferir un gran nombre de puzles per resoldre, no fan cap pas més. Al cap i a la fi, no hi ha cap gran diferència entre aquests jocs i qualsevol aplicació de mòbil que ofereixi exactament el mateix. Però, amb el joc que us presento avui, Murder by Numbers, la història canvia. Mai millor dit.

 

El disseny dels personatges és tan estrafolari com divertits els seus diàlegs

 

Dos gèneres que escauen molt bé

Desenvolupat per Mediatonic i distribuït per Irregular Corporation, Murder by Numbers ens presenta la història de Honor, una actriu que interpreta una detectiva en una sèrie de televisió. Per qüestions de la vida, Honor descobreix que el seu cap, que l’acaba d’acomiadar, ha estat assassinat. Serà la seva missió atrapar l’assassí. Mentrestant, coneixerà l’SCOUT, un monitor amb consciència pròpia que està investigant la seva pròpia existència.

A mesura que avanci el joc, tant Honor com SCOUT col·laboraran entre ells i altres personatges, per tal d’atrapar diferents assassins en quatre casos diferents, tot investigant els origens d’SCOUT. Els diàlegs són molt entretinguts i l’humor sempre hi està present. Fins a cert punt, es veu la influència de Ace Attorney i Ghost Trick.

 

Haurem de compaginar les investigacions amb els interrogatoris

 

Investigació a base de puzles

En poques paraules, el joc consisteix a resoldre nonogrames, petits puzles que consisteixen en omplir les caselles correctes d’una quadrícula, seguint les ordres dels números de cada fila i columna. Cada fila o columna ens poden mostrar diferents números, i haurem de seguir-los per omplir les caselles que ens diuen, deixant sempre un forat enmig entre cada número. Per exemple, si en una columna ens diuen 2 i 2, haurem d’omplir 2 caselles, deixar una blanca, i omplir les 2 següents. Hi ha nonogrames de diferents mides, sent normalment els de 5×5 els més fàcils.

Entre nonogrames, seguirem la trama del joc mitjançant el seu apartat de novel·la gràfica. Els gràfics, acompanyats d’una excel·lent banda sonora i d’uns diàlegs la mar entretinguts, fan molt de favor a Murder by Numbers. És una llàstima que tot i això, el joc no utilitzi sistemes convencionals de les novel·les gràfiques, com l’historial de diàlegs o el guardat ràpid, tot i que s’entén en part pel focus en els puzles. A més, també podem interrogar als personatges i investigar el nostre entorn. També, podem desplaçar-nos en tot moment per les diferents ubicacions, per tal de buscar proves. Fet molt reminiscent de Ace Attorney.

 

La jugabilitat base de Murder by Numbers és la de qualsevol jo de Picross.

 

Una presentació cuidada

Gràficament el joc compleix molt bé, amb un estil artístic semblant a un anime, però amb el seu propi toc que el fa prou diferent. Fins a cert punt, recorda a ccerts moments de River City Girls, però amb dissenys –fins a cert punt– més conservadors i una estètica més realista. Els dissenys dels personatges estan realitzats per Hato Moa, conegut per Hatoful Boyfriend. A més, els menús i la HUD són subtils i estan ben implementades.

La banda sonora del joc corre a favor de Masakazu Sugimori, compositor reconegut per la seva feina en la mítica saga Ace Attorney entre altres. Des de primers instants, ja començarem a notar la seva mà, i és que la banda sonora d’aquest joc està repleta de la màgia dels jocs de Phoenix Wright i companyia, amb composicions i instruments que es trobarien com a casa en la franquícia de l’advocat. Els efectes sonors, també són força típics, especialment el de les caixes de diàleg. Nostàlgia a flor de pell.

 

 

En definitiva, Murder by Numbers és una interessant proposta dins del món dels jocs de Picross. Una barreja entre els puzles de nonogrames i una presentació digna d’una novel·la gràfica. Personatges interessants amb hores de diàlegs i puzles per resoldre, tot acompanyat amb dissenys de Hato Moa  i una banda sonora espectacular de Masakazu Sugimori. De mitjana, el joc pot durar entre 15 i 20 hores, molt més que acceptable considerant el seu baix preu.

Podeu trobar el joc a la eShop de Nintendo Switch per 12,49 € en aquest enllaç.