D’ençà que la franquícia més popular de Nintendo, Pokémon, va fer el salt al món 3D amb la seva sisena generació, que molts seguidors de les primeres entregues troben a faltar cert carisma dels jocs que utilitzaven una estètica més simple. Sigui pel seu pixelart, la càmera zenital fixa o, simplement, aquella presentació que ja ens tenia a molts acostumats. Com és obvi, totes les franquícies han de seguir avançant, ni que sigui a poc a poc. Apostar per una nova perspectiva i un estil visual més modern ha aportat millores a Pokémon, tot i que també algunes queixes i problemes que altrament no existirien.

És per això, que molts jugadors han passat anys creant contingut inspirat en els jocs principals de Pokémon, des de hackroms fins a jocs originals, tot passant per fangames. Un dels projectes que més anys ha estat en desenvolupament i més atenció ha cultivat és el de Nexomon, un joc altament inspirat en les aventures de Pokémon, però que aconsegueix diferenciar-se prou i oferir un gir propi en la famosa fórmula de col·lecció i combat de monstres. L’entrega original es va estrenar a principis de 2018 per a dispositius mòbils. Dos anys més tard, hem rebut a Nintendo Switch i altres consoles una seqüela, Nexomon: Extinction, que millora tot el contingut base de l’original i afegeix canvis a la jugabilitat i en la manera de jugar. Es nota que VEWO, la desenvolupadora, ha invertit temps i diners en dur a terme aquest projecte que tanta gent ha tractat de dur a terme, amb més o menys èxit.

 

La nostra missió és derrotar una sèrie de Nexomon tirans que estan a punt de destruir el món

 

La trama de Nexomon: Extinction és molt més seriosa que altres jocs similars. Des d’un començament, se’ns explica que els humans i aquestes màgiques criatures han conviscut amb diferents conflictes durant segles. No és el món idíl·lic que ens solem trobar, tot i que amb el pas dels anys, s’ha aconseguit domesticar gran part dels Nexomon, i una sèrie d’entrenadors es van arribar a convertir en Mestres, i van salvar el món de ser destruït per un gran Nexomon llegendari. Avui en dia, el nostre protagonista, un orfe que passa els dies a l’orfenat amb els seus companys, es veu obligat a allistar-se al gremi d’entrenadors, on es busquen joves promeses capaces de convertir-se en un nou grup de Mestres, per així salvar el món d’una nova amenaça: els Nexomon més poderosos, coneguts com a Tirans, estan lluitant entre si per veure qui es converteix en el seu nou rei. En el procés, estan destruint gran part del món de Nexomon. Com és d’esperar, és la nostra missió derrotar als diferents Tirans i aconseguir despertar el Nexomon llegendari que ens ajudi en la nostra aventura. En un principi la trama pot semblar convulsa i que avança massa ràpidament, però quan les bases ja estan explicades, la cosa es relaxa i ens permet explorar més obertament.

El joc ens permet seleccionar entre un gran nombre d’estils pel nostre personatge. El problema és que certes escenes clau de la història, només tenen il·lustracions pel disseny que surt a la portada del joc. És un xic decebedor que no hi hagi una il·lustració per cada personatge, però a la mateixa vegada s’entén perfectament que s’hagin volgut estalviar tal monumental tasca. A més, també podem seleccionar un Nexomon d’una llista limitada perquè ens acompanyi al llarg de l’aventura. Podem dur a terme aquests canvis en qualsevol moment, sense haver de començar una partida nova.

 

Explorarem diferents localitzacions amb els nostres Nexomon preferits

 

Fes-te amb tots! (els Nexomon)

 

L’exploració en el món de Nexomon és força similar a altres jocs. Disposem d’una vista zenital, i controlem el nostre personatge de manera vertical o horitzontal, com els RPG clàssics de tota la vida. Al llarg de l’aventura recorrerem diferents rutes repletes de NPCs, gespa alta i altres punts d’interès, que estaran marcats amb una brillantor. Podem interactuar amb aquests punts per aconseguir objectes especials i d’altres que podrem utilitzar o intercanviar amb altres personatges per tal d’aconseguir millors objectes i completar missions secundàries. I és que a part del nostre objectiu principal, Nexomon està replet de missions secundàries i tasques esperant a ser dutes a terme. Les ciutats són un gran exemple, ja que més enllà de curar els nostres Nexomon i fer-nos amb una gran col·lecció d’objectes, també podem explorar-les per trobar secrets de tota mena i conversar amb els NPCs per aconseguir ítems i dur a terme les seves peticions.

Els combats són força diferents dels de Pokémon. Es nota que Nexomon: Extinction està desenvolupat per amants de la saga de Game Freak i que han volgut profunditzar en la premissa. A Nexomon es demana molta més estratègia. El sistema de debilitats i fortaleses és completament diferent, amb moltes excepcions importants. En lloc de consumir PP, els atacs gasten un número determinat de la barra d’energia del Nexomon, que si no anem amb compte anirà baixant ràpidament, fent que el nostre Nexomon no pugui dur a terme cap acció. L’única manera de fer que pugi la barra d’energia, és mitjançant objectes i deixant descansar al nostre Nexomon. A més, molts atacs acostumen a causar efectes especials que ens faran estar alerta, o bé causar problemes molt interessants al nostre contrincant. Un punt mitjanament negatiu, és que els combats, fins i tot contra Nexomon salvatges, acostumen a fer-se un pèl llargs i ens caldrà visitar l’hospital sovint. Sí que és cert però, que mitjançant actualitzacions, els desenvolupadors han anat introduint canvis per fer els combats més amens i no tan freqüent la visita a l’hospital.

 

Cada ciutat i ruta estan repletes de personatges, missions secundàries i objectes per explorar

 

Els gràfics del joc poden semblar molt simples a primera vista. Al cap i a la fi, el joc es va estrenar originalment en dispositius mòbils, tot i que amb la seva arribada a PC i consoles, els desenvolupadors han dut a terme una sèrie de canvis visuals per fer més vibrant el món de Nexomon i afegir-hi nous efectes. Els dissenys dels personatges i les criatures no deriva massa dels jocs de Pokémon, específicament de la 3a i 4a generació. Amb un toc semi-futurista i modern, i un món colorit amb diferents biomes de tota mena. Un fet diferencial a comentar és l’ús de sprites en alta definició, deixant de banda el look pixelat d’altres jocs tot i mantenir la càmera zenital. Un altre gran punt a favor són les il·lustracions que decoren moments clau de la història, que tot i ser escasses, estan molt ben realitzades.

Com més hores li dediques al joc i més avances en la trama, vas descobrint la gran varietat de zones i la cura pels detalls que els desenvolupadors hi han introduït en cada una d’elles. Des de les gegants ciutats amb places, carrerons, tota mena de cases i edificis, fins als prats, deserts, muntanyes i altres indrets que no ens esperaríem trobar. Tot ben decorat per aquest estil artístic que ens podria fer pensar dels jocs flash, amb animacions simples però més que acceptables.

 

 

 

El port de Nintendo Switch és perfecte. Al ser un joc no gaire exigent, és d’esperar que funcioni sense problemes en la consola de Nintendo. A més, el fet que aquesta sigui en part portàtil, fa que la versió de Nintendo Switch de Nexomon destaqui per sobre de les altres. Al cap i a la fi, al ser un joc inspirat per una de les franquícies clau de Nintendo en el món portàtil, surt guanyant per aquest fet. Totes aquelles persones que esperen un joc d’atrapar monstres i fer-los combatre, que es sentin defraudats per la direcció que Pokémon ha pres en els últims anys, tenen a Nexomon una aventura per un sol jugador amb desenes d’hores de contingut i un repte la mar d’interessant.

Sí que és cert, que per ara, el joc no disposa de mode en línia i, per tal, no es poden intercanviar Nexomon amb altres jugadors ni tampoc disputar combats. Els desenvolupadors ja han demostrat escoltar al seu públic, fent retocs importants als jocs mitjançant diferents actualitzacions, i ja han mostrat un cert interès a implementar un sistema en línia. Haurem d’esperar i veure si aquestes funcionalitats tan importants s’acaben implementant en el joc en un futur, tot i que tal com he dit, Nexomon és una gran aventura per un jugador que farà les delícies de qualsevol que es vulgui coronar com un Mestre Nexomon.

 

Podeu trobar Nexomon: Extinction en format físic i en format digital.