Pot resultar difícil de creure per als usuaris i usuàries que no estiguin massa ficats en el món “indie” ni el el “producte propi”, però Carlos Coronado no és un nou vingut en el món del videojoc. Amb projectes a les seves espatlles de tanta importància per al sector com Annie Amber, MIND: Path to Thalamus o Warcelona, aquest català té clar com definir-se: “Al utòpic i sacrificat camí de fer d’aquest món un món més gran, aporto el meu granet de sorra a través del disseny i l’aprenentatge. Em considero un apassionat dels videojocs prou boig com per voler fer-los, i prou tossut com per seguir intentant-ho cada any. Tot i així, em considero una persona amb un perfil en forma de T, sent els videojocs i sobretot el disseny d’aquests meu punt fort però amb prou coneixements com per defensar-me en altres camps com disseny de webs, programació d’objectes, execució de sistemes interactius o matemàtiques.Em considero un individu amb una gran capacitat de comunicació i ansiós per treballar colze a colze amb grans i creatius desenvolupadors, ja que crec que puc aprendre molt però alhora ser de molta activitat. Res em fa més feliç que veure com a poc a poc i amb treball constant les meves antigues aspiracions es van convertir en idees, les idees van ser esculpint projectes, i els projectes han acabat sent finalment una realitat.”

Desenvolupador de videojocs i docent a la Universitat de Barcelona (a part de “submarinista, backpacker i, perquè no, feliç”), el seu últim treball ha estat Infernium. Gràcies a la seva col·laboració amb l’equip Undercovers, la seva filosòfica aventura (que, recordeu, vam ser la primera comunitat estatal en llençar un anàlisi de la versió de Nintendo Switch, i en català) ha vist la llum, a més de Steam, a PS4 i a l’híbrida de Nintendo. Gràcies a la seva amabilitat i sempre agradable disposició de parlar sobre els seus treballs, l’equip de NintenhypeCat li hem pogut fer unes preguntes. Aquí us les deixem i esperem que us agradi!

 

 

Nintenhypecat: Parla’ns una mica de la teva experiència en el sector “multimèdia”. Com et vas ficar en tot aquest món? Et ve de petit, per passió, et va anar sorgint poc a poc,…?

Carlos Coronado: Ja des de petit m’agradava fer mapes per l’Age of Empires i cases als Sims. Després, mica en mica, sent autodidacta, em vaig anar ficant al “mundillo” del 3D. Després, “mods” i petites col·laboracions… i mica en mica s’omple la pica fins a ser professional!

 

NTH: Arriba un punt de la teva vida que alguna cosa et fa sentir la necessitat de crear el teu primer videojoc. Com va ser?

CC: Va ser bastant lineal. Després de fer el “mod” Warcelona, em vaig dir a mi mateix: si puc fer un mod, puc fer un videojoc. I així va neixer MIND. Jo vaig ser becari a la “uni” on vaig estudiar (ESDi), però la meva feina no tenia res a veure amb videojocs. Passava cintes a digital.

 

NTH: Ara mateix, quina és la teva situació en el món del videojoc? Perquè has tret moltes grans aventures i de gran qualitat. Què et planteges, de cara al futur, veient tot el que portes ja carregat a l’esquena?

CC: El meu futur és molt simple. Ara que per sort ja no tinc hipoteca, cada euro que guanyi va cap a un objetiu: en el meu somni de muntar una acadèmia de desenvolupament de videojocs en un veler. Petitet, per capacitat de 7 persones, pero tot anirà destinat cap a aquest objectiu.

 

NTH: Parlem ja d’Infernium, que ja en deus tenir ganes! Com va sorgir la idea de tot plegat? Explica’ns una mica l’origen de l’aventura de creació del joc!

CC: La idea d’ Infernium va sorgir fent submarinisme nocturn a Filipines. Mai un entorn tant, tant, tant bonic m’havia fet a l’hora tanta por! A més, acollonia més el que veies que el que no veies. D’aquí va sortir la idea de fer Infernium. El joc l’he fet tot sol amb l’ajuda i inestimable companyia de Nina, la meva gateta, que ha sigut una peça fonamental en la meva salut mental. El port de Switch va ser una total sorpresa. Fa 2 mesos no existia la versió de Switch. Va ser un “crunch” molt intens i ràpid, i Undercoders em va ajudar moltíssim en la paperassa i la certificació! Ells son una peça clau en la versió de Switch. Sense la seva ajuda no hagués estat posible. Desde d’aquí vull enviar un agraïment etern a David Jaumandreu i Javi Peña.

 

NTH: Que un joc d’aquestes característiques hagi sortit a Nintendo Switch és impactant. Com ha estat el procés de “contacte” amb Nintendo?

CC: Tot el procés a Switch ha estat a través d’undercoders. El port va ser una sorpresa! Des d’el dia 1 el joc funcionaba genial a la consola híbrida. L’únic canvi que te la versió de Switch és el “shader” d’unes teranyines. És tot.

 

NTH: Tornant a l’aventura en si, com et va sorgir la idea? Perquè els que hi juguin es trobaran davant de quelcom que, a primera vista, sembla totalment surrealista…

CC: La idea, com he dit, va sorgir vent submarinisme nocturn a Apo Island (Filipines). Jo venia d’un accident amb moto molt bèstia a Siquijor i amb el meu amic Victor Delgado vam anar a Apo a treure’ns el títol “Advance” de submarinisme. Aquests títols els has de fer en 4 dies i et permet fer submarinisme en vaixells enfonsants, nocturns, a molta profundidad, en corrents (sí, com les tortugues de Nemo, és UNA PASSADA),… Doncs bé, com que venia una tempesta troplical bestial vam haver de fer el curs en 2 dies. Entre els antibiòtics, els anti inflamatoris i les 4 immersions que portàvem, jo estava mort i acollonit, perquè tocava l’immersió nocturna. Mai n’havia fet una i la por d’estar envoltat d’obscuritat entre fauna molt perillosa a priori no em feia molta gràcia. Però va ser entrar a l’aigua i tota la por s’em va passar. De fet, no feia por el que no veies. Feia por EL QUE VEIES! Va ser un “clic” al meu cap. Recordo que vaig sortir de l’aigua i li vaig dir a en Víctor: JA HO TINC! El meu pròxim joc serà un joc de por bonic, sense jumpscares i foscor! I així va sorgir la idea base d’Infernium.

 

 

 

NTH: I sobre el “Lore” de l’aventura, què ens en pots dir?

CC: El “Lore” de l’aventura sorprendrà a tothom. No es el típic “Lore” de com va ser creat l’infern, amb els seus personatges èpics. És una història sobre 4 amics que es troven l’infern per casualitat. La història de 4 persones a les cuals les circumstàncies els vénen massa grans. És una història sobre amistat, amor, autoestima i valentia emocional 🙂

 

NTH: Alguna curiositat sobre l’aventura que ens puguis descobrir? Què recomanes als “principiants” en aquests tipus de jocs? A quin sector de jugadors i jugadores creus que es pot adaptar més?

CC: Als principiants més principiants els recomano utilizar el “photomode” per veure que hi ha darrere de cada cantonada! Als jugadors “hardcore” els recomano que juguin amb tranquilitat i que sempre, sempre tinguin un pla de fugida. El joc intentarà treure’t de les teves caselles contínuament. Sigues més llest/a!

 

NTH: A nivell més “econòmic”, quina recepció esperes que tingui Infernium? Hi ha la possibilitat de que s’expandeixi el seu “univers” o és aventura d’un sol capítol? La seva versió física seria molt ben acceptada per la comunitat, ara que hi ha el “boom” de la necessitat de treure títols “indie” en format físic…

CC: A nivelL econòmic espero aconseguir vendre 20.000 còpies, 7.000 per plataforma (entre PS4, Steam i Switch). He fet números i és el que necesito pero comprar-me el veler. I no, no veureu segona part d’Infernium. Ara vull explorar altres gèneres!

 

NTH: En l’àmbit personal, quins plans de futur tens? Creus que del desenvolupament de videojocs s’hi pot viure o s’ha de combinar amb alguna altra feina com en el teu cas? Veurem nous títols per a les consoles de Nintendo?

CC: Ara que he aprés a fer jocs per Switch i PS4, intentaré que tots els meus projectes estiguin disponibles a aquestes plataformes. Si tot va bé el futur em depararà el veler i fer videojocs fondejat a raconets de la Costa Brava o les Balears. Si no venc suficient per arribar a aquest objectiu, faré més videojocs fins arribar-hi!

 

NTH: Per acabar amb l’entrevista, ens agradaria preguntar-te sobre un tema molt específic i especialment “controvertit”. Per què es va decidir traduïr Infernium a la nostra llengua? Està tenint bona recepció? Nintendo o Undercoders et va ficar alguna “pega” a l’hora d’incorporar el català al joc? Perquè tenim constància de que les empreses destinades al món del videojoc estan analitzant el joc molt positivament degut a la seva qualitat, però hi ha un sector d’usuaris que estan incitant al “boicot” degut als teus ideals…

CC: Traduir Infernium al Català ha estat gairebé una obligació per a mi. No només al Català! També al Gallec i a l’Euskera! Per a mi és imprescindible ajudar a les llengües minoritàries, però també és per un tema de pur interès econòmic. Per exemple, si Infernium no s’hagués traduit al català, mai hauria existit aquesta entrevista! Per altra banda, hi ha gent del regne “borbònic” que està cridant a fer boicot a Infernium. La meva experiència amb MIND: Path to Thalamus em diu que al “regne” i als països de parla Hispana no compra videojocs “indies” ni “sa p*ta m*re”, per la qual cosa no es notarà cap impacte! És més, seria genial que a arrel d’això, les ventes del videojoc a Catalunya pugessin i compensés! Hahahah!

 

 

No volem deixar de donar les gràcies a Carlos Coronado per la seva amabilitat a l’hora d’atendre’ns i per la paciència que ha hagut de tenir per respondre totes les nostres qüestions (ja que, com a curiositat -ara ja ho podem dir-, l’entrevista s’ha fet a través de la secció de missatges privats de Twitter i, tot i la seva feina, sempre ha trobat algun moment o altre per escriure’ns quatre línies), no sense abans especificar que ha estat tot un plaer i un honor que se’ns hagi obert la possibilitat de conversar amb ell de la seva última (i grandiosa, no ho dubteu) aventura. Esperant que hagueu gaudit d’aquesta entrevista, moltes gràcies i fins la pròxima publicació!