La gent de Image & Form Games ens presenta aquesta nova volta de rosca a l’univers robòtic steampunk que va ser tot un èxit amb SteamWorld Dig, i sembla que li han trobat el gust a fer bons jocs. Ens trobem davant d’un joc d’estratègia per torns, en el que comandarem una banda de robots pirates que tenen per objectiu assaltar naus rivals per emportar-se el màxim de botí possible. I a partir d’aquí, que comencin les castanyes.

Quan parlem de jocs d’estratègia per torns és impossible que no ens vingui al cap la sèrie Worms, que van suposar sens dubte la popularització d’aquest gènere (amb especial ovació a Worms 2). Les comparacions són odioses, perquè el videojoc de Image & Form no és ni tan boig, ni hilarant, ni tan ampli com Worms. Però en la seva parcel·la, és un joc dinàmic, divertit i molt cuidat.

Mou-te o estàs mort

Gran part de la gràcia de SteamWorld Heist és que no pots estar mai quiet. Si bé en altres videojocs d’aquest gènere pot ser habitual trobar o crear-se una posició refugiada i anar llançant atacs a distància, en aquesta ocasió quedar-se quiet significa morir. Mourem el nostre robot unes determinades caselles de distància abans d’atacar, i un cop dispari allà es quedarà. Per tant, és bàsic que en cada moviment planegem bé l’atac i la defensa a la vegada. Dins les naus està ple de barrils, caixes i panells de protecció amb els quals ens podrem resguardar. Però aquests elements es trenquen i a més entra en joc la dinàmica estrella: les bales reboten a les parets. Per tant, gairebé mai et trobes segur del tot.

El joc de rebots i la necessitat de moure’s constantment li dóna al joc un dinamisme fantàstic, fent cada abordatge una aventura ràpida i intensa. A més, el fet de calcular trajectòries de rebot en parets per atravessar un forat del terra i abatre un robot rival és una delícia. Les naus a abordar tenen diferents mides, fet que ens permetrà fer servir des d’un a quatre personatges a la vegada per superar-les. Amb les naus petites els abordatges no superen els 10 minuts, i en els grans amb algun boss final t’en pots anar tranquil·lament al doble de temps.

 

Armes i habilitats limitades 

Com dèiem, el joc és limitat pel que fa a opcions d’atac. Hi ha tres tipus d’armes: pistoles, escopetes i llança-cohets. Cada un dels tipus disposa de variants, però en la gènesi només hi ha aquest triplet, i cada personatge del nostre equip funcionarà millor amb només un tipus d’arma. Així, l’espectacularitat de les batalles no va a càrrec de l’arma que es dispara, sinó de com es dispara. És a dir, de fer rebotar les bales, de disparar a barrils explosius o a líquid inflamable que a vegades hi ha a les naus…

Per afegir una capa més de profunditat, podem equipar als nostres robots amb objectes que trobarem a les naus o que podem comprar a botigues, fet que els permetrà millorar la precisió, la vida o l’armadura. A més, SteamWorld Heist té un petit component RPG, en el qual per cada batalla guanyada obtindrem experiència, fet que ens permetrà pujar de nivell els nostres robots. En cada millora de nivell guanyaran una habilitat (activa o passiva), que ve predeterminada. És a dir, que l’habilitat que guanya és la que és, no la pots triar tu segons la teva manera de jugar. De nou, malgrat que la idea és boníssima, es torna a quedar curt quan podria aportar una capa de profunditat molt interessant.

 

 

Qualitat gràfica i gran banda sonora

SteamWorld Heist és un videojoc molt cuidat gràficament i té una banda sonora excel·lent. A nivell visual, els jocs de llums i ombres de les naus espacials, així com el disseny dels personatges i l’estètica steampunk són magnífics, i el rendiment del joc és completament estable en tota la partida. En l’apartat sonor, durant les batalles t’acompanyen temes de tensió que t’involucren en l’entorn robòtic. Però quan fas parada als bars espacials (on hi ha les botigues i pots reclutar nova tripulació), pots quedar-te a gaudir d’un grup de robots que toquen música, els Steam Powered Giraffe, un grup que existeix realment i que és una delícia.

 

 

En resum

L’univers SteamWorld continua creixent i ho fa de bones maneres amb aquesta variant de joc d’estratègia per torns, molt limitat pels amants del gènere però entretingut pels menys avesats. L’estètica, els detalls, la música, la jugabilitat i el dinamisme són els punts forts d’una aventura d’unes 15 hores de durada, tot i que és molt rejugable per intentar pujar de nivell tots els personatges.