Estem en ple Agost, i això significa obrir els portals esportius a diari per seguir com va el mercat de futbol. Comences a veure els moviments de mercat, canvis d’entrenador, fitxatges sonats com Cristiano a la Juventus o Malcom al Barça i això per molts només es resumeix en una paraula: FIFA, que com cada any arribarà a mitjans finals de Setembre a les diferents plataformes de joc.

Com sabem, la relació entre EA Games i Nintendo fa temps que no es bona. Podríem entrar molt en detalls, però crec que ja s’ha parlat molt sobre el tema. Com molts Nintenderos sabem, el Gener de 2017 es va fer la presentació oficial de la consola. Entre molts dels/les convidats/des hi havia Patrick Söderlund, vicepresident executiu d’EA Games. Tampoc entrarem a valorar la seva cara de moc, perquè em dóna per una altra opinió. Us recomano que busqueu el vídeo i que observeu la seva ponència.

 

Exemple gràfic de “cara de moc” gràcies a Patrick Söderlund, vicepresident executiu d’EA Games.

 

Després de dir moltes tonteries sobre l’escenari, com que és una gran fan de Nintendo, ens va anunciar que el FIFA 2018 arribaria a Nintendo Switch. Cal recordar que l’últim FIFA de Nintendo va ser per a Wii U i va ser el número 13, pel que l’anunci va ser una gran notícia pels/les “fiferos/es”. A part d’anunciar dit llançament, en dies posteriors van assegurar que el FIFA 2018 per a Switch seria el millor FIFA portàtil que havien fet fins ara. I els/les fans, com jo, vam estar d’enhorabona: teniem un nou gran hardware amb un gran suport de “3rd party” i “AAA”

Durant l’any, varem tenir molta poca informació respecte el joc. Els primers vídeos van sortir a l’E3 de 2017, però sobretot vàrem veure el joc acabat a la GamesCom 2017, que es realiza a finals d’agost i el FIFA, per aquelles dates, havia d’estar llest. I aquí van arribar les males notícies: van anunciar una demo del videojoc per totes les versions menys la de Nintendo, i que la versió de Switch venia retallada, que faltaria contingut i sobretot que no comptaria amb el nou i flamant motor “Frostbite”, que segons deien feia de la experiència jugable una millora considerable.

Però tot i sense jugar a la demo, sense el mode història i abent que estava molt lluny de la seva competència, molts/es el vam comprar. I ara ve el TERROR més important del present any: a FIFA 2018 per a Nintendo Switch no podies jugar online cotra amics, només contra gent agregada a la switch. Això impedeix, per exemple, el fet de poder organitzar tornejos online; elimina el competitiu; i treu un gran al·licient com seria poder jugar amb la comunitat a partits de futbol random. El que es diu “fer un fifilla” de tota la vida.

 

Les escasses opcions online del FIFA18 de Nintendo Switch.

 

Moltes de les coses que ja sabíem ens eren una mica igual. Que no hi havia demo? Doncs molt bé. Que no podríem jugar amb Alex Hunter al Mode Història? Doncs no passa res. Però que no podríem jugar amb amics/gues de forma online? Això va ser molt dur. Crec que EA Games va treure el FIFA per a Switch de la mateixa forma que Ubisoft va treure els Assassin’s Creed per a Wii U: una mica per compromís i sense cap intenció de fer un bon videojoc.

Però la ara ve la traca. La sorpresa va ser majúscula: tot i fent un joc amb aquestes característiques i contra tot pronòstic, la versió de FIFA 2018 per a Nintendo Switch ha venut molt bé. Segons les dades que tenim, FIFA per a nintendo Switch ha venut més de 1.1M d’unitats i al Japó els números ens informen de que la versió de Switch ha venut més unitats que la versió de PS4.

Per sort pels/les “fiferos/es”, tot això es resumeix a que sembla ser que el FIFA 2019, que sortirà el 29 de Setembre de 2018, vindrà amb moltes millores respecte el seu predecessor. La més important i la que tots/es demanàvem: tindrà sales online on podrem jugar contra amics a la Switch.

 

FIFA19 promet ser una entrega totalment diferent (a millor) de FIFA18.

 

Però no només això. La poca gent que l’ha pogut jugar a l’E3 coincideixen en dir el mateix: hi ha millores visuals, el joc es mou millor, i sembla ser que fins hi tot podria arribar una demo prèvia. Segons fons extraoficials, es comenta que Nintendo hauria col·laborat juntament amb EA Games per millorar la versió de FIFA. Esperem i desitjo que aquesta col·laboració no s’acabi aquí, i m’encantaría que aquesta versió de FIFA pugui arribar als 3M de ventes per a Switch i que la IP d’EA Games guanyi protagonisme a la consola.

A més a més cal recordar que EA Games té videojocs que podrien arribar a l’híbrida de Nintendo, com el Unravel 2, i que a finals de Febrer de 2019 EA Games juntament amb BioWare treuràn una nova IP amb la inteció de menjar-se el mercat com Anthem. Tant de bo el FIFA 2019 estigui a l’alçada, però tant de bo aquest article d’opinió me l’hagués pogut estalviar, ja que el FIFA 2018 hauría d’haver estat a l’alçada.

Moltes gràcies a tots aquells/es usuaris/es que, com jo, i sense que EA Games s’ho mereixi, hagi comprat el FIFA 18 amb l’objectiu de que la companyia confii amb la plataforma de Nintendo. Quan vulgueu fem uns FIFILLES online. Ah, no… que amb el FIFA 18 no podem…