És difícil trobar alguna persona que no conegui el fontaner més famós del món i el seu bigoti insigne: en Mario. I també és difícil trobar algú dins del món gamer que no consideri el joc Super Mario World (SMW) com un dels millors jocs de la història de Nintendo. Aquesta obra mestra que forma part del catàleg de la fantàstica Super Nintendo Entertainment System (SNES) que inicialment, al Japó, va rebre el nom de Super Mario World: Super Mario Bros 4, va arribar a casa nostra l’any 1990 rebent una molt bona acollida. Unes bones crítiques i valoracions que arriben fins als nostres dies.

 

VACANCES A L’ILLA DELS DINOSAURES

 

L’argument de la història és simple com en la resta de jocs de la saga Super Mario. Estant de vacances a la Dinosaur Island, en Mario i en Luigi de seguida veuen estroncat el seu descans quan la princesa Peach és raptada per en Bowser i els seus fills. Els amics d’en Yoshi també han estat raptats, així doncs, la nostra missió serà procurar rescatar-los a tots i retornar-los sans i estalvis.

 

 

L’illa dels dinosaures està dividida en set regions que anirem visitant per assolir el nostre objectiu. En cada regió ens anirem trobant diferents paratges i enemics i al final de cadascuna d’aquestes regions ens haurem d’enfrontar a un dels fills del malvat Bowser, cada un amagat dins d’un tenebrós i perillós castell. A part de les set regions hi ha dos indrets més que podem visitar però no us volem aixafar l’experiència de joc si encara no heu jugat mai a aquest fantàstic joc.

 

 

Si bé cada regió té unes particularitats pel que fa a l’entorn, en cada una sempre hi trobarem almenys un nivell de la casa fantasma i el castell final. També es mantenen els nivells aquàtics d’anteriors entregues, altres nivells en els quals hi ha lava i haurem de viatjar a sobre una barca feta de cranis d’esquelet, nivells que es desenvoluparan dins d’una cova i un llarg etcètera. No us avorrireu.

 

LA FÒRMULA DE SEMPRE, L’ÈXIT DE SEMPRE

 

Malgrat que com ja hem dit, inicialment es va plantejar com una continuació del joc Super Mario Bros 3, l’estètica del SMW va patir unes evidents millores gràfiques que el dotarien d’un encant únic convertint-lo en un dels jocs més estimats de la saga. El sistema de joc era el mateix però aquest cop es van introduir alguns objectes –o power ups- que atorgaven a en Mario alguns poders que encara no s’havien vist en la saga. La famosa fulla que ens converteix en Mario Tanooki i ens permet volar, va canviar per una ploma que ens dotava d’una capa amb la qual poder volar, planejar i esclafar els nostres enemics des del cel. Es va mantenir el xampinyó, la flor de foc i la mítica estrella i es van eliminar d’altres com la disfressa de granota o la bota.

 

 

Per descomptat es manté també la capacitat d’en Mario per poder endinsar-se a través de les canonades que ens anirem trobant en les diferents fases i que, en alguns casos, ens permetrà descobrir maneres alternatives de finalitzar els nivells. Ah! I no estem sols en aquesta aventura: gaudirem de la companyia i ajuda d’en Yoshi. Però no només en Yoshi de tota la vida sinó altres Yoshi de diferents colors que tindran unes habilitats pròpies. Però no ens enganyem, la gran ajuda d’en Yoshi és quan –amb la llàgrima caient- el llencem per impulsar-nos i no morir caient fins a l’infinit.

 

I SI ÉS COM SEMPRE, PER QUÈ ÉS TAN GENIAL?

 

És obvi que no tothom compartirà que aquest és potser el millor joc de la saga però és innegable que aquest joc té alguns elements que el fan especial i d’alguna manera eleven aquesta entrega un esglaó per sobre dels altres:

  • El món i el mapa: com ja hem dit abans, l’illa està dividida per set regions amb els seus enemics i els seus entorns particulars i aquesta diferenciació fa que el joc sigui gens monòton. A més, si bé hi ha un “camí principal” que ens permet avançar pel mapa, també hi ha mil i una dreceres, nivells amagats i camins diversos dins de cada un dels nivells. L’illa està dissenyada de forma fantàstica i té un encant especial i únic si el comparem amb els jocs que precedien aquesta entrega.
  • La música: en tots els jocs de la saga és un aspecte molt cuidat i aquest no en seria una excepció. Ja des de la música del menú inicial el joc ens ofereix un repertori genial de músiques. O no recordeu com taral·lejàveu la cançó tot just iniciar el joc mentre apareixien les paraules Nintendo Presents acompanyades del so de la moneda?
  • Els gràfics: en aquest joc es va fer un salt qualitatiu en el disseny tant dels entorns com dels personatges i d’en Mario. Si bé és absurd negar l’encant dels gràfics dels anteriors jocs –i potser és absurd comparar-los- en aquesta entrega el canvi estètic va ser important, ja que seria l’inici del què dictaria l’estètica del personatge en un futur.
  • La dificultat i el repte: totes i tots tenim els dits musculats després d’haver gaudit d’hores i hores de diversió en el món de Super Mario World, tant que seríem capaços de finalitzar-lo amb els ulls tancats. Però sent objectius, és un joc que ofereix repte i no és precisament fàcil. Recordeu les esgarrapades a la cara en més d’una ocasió. A més, finalitzar-lo al 100% no era una tasca fàcil i menys en aquella època en la qual si no tenies LA REVISTA que t’explicava en unes quantes planes els secrets del joc, havies de suar la cansalada per finalitzar-lo amb tots els secrets desbloquejats.
  • Joc en companyia: i a sobre podíem jugar dues persones! No a la vegada sinó per torns: un porta en Luigi l’altre en Mario. Quan un perdia jugava l’altre i a sobre ens permetia repartir les vides que ens quedessin per evitar que la partida s’acabés i perdéssim els nostres avenços.

 

És difícil no deixarse alguna bondat d’aquest joc, ja que en té moltes, però us deixem a les vostres mans que, si no l’heu provat, el jugueu d’una vegada per totes i pugueu afegir a la vostra llista de jocs preferits aquest tresor de la SNES. I si ja l’heu jugat, ens sentirem satisfets si amb aquesta anàlisi –i a la vegada homenatge- us hem fet agafar ganes de recuperar-lo. Actualment el podeu adquirir a l’eshop de la 3ds –només compatible amb les versions New 2ds i New 3ds- o bé com a joc incorporat en la mini SNES. Mentre rumieu si el compreu, us deixem amb un gameplay perquè aneu fent dentetes: