Fa uns quants dies que sonen les alarmes i ens arriben turbulències des de determinades webs de l’entorn. No és la primera, ni segurament serà l’última vegada que això passa: El safareig és constant en el món dels medis web de videojocs, on la competència aferrissada per fer-s’hi un forat com més gran millor és a l’ordre del dia. La lluita per ser qui publica l’exclusiva, qui l’encerta amb el rumor o qui ho rebenta amb les visites és ferotge. I, mentrestant, aquí tothom aprofita l’avinentesa per dir-hi la seva. Jo, sincerament, crec que no seria ètic ni responsable dir-ne res al respecte des d’aquí. Però, en canvi, sí que em sembla una magnífica oportunitat per reflexionar sobre la nostra web i fer-hi un cop d’ull tot explicant-ne el seu funcionament de forma totalment transparent i honesta.

Però, sobretot, també m’agradaria defensar el que personalment considero és un “petit miracle” que potser massa sovint donem per fet, sense adonar-nos-en ni valorar tot l’esforç que hi ha al darrere. I és que aquest humil raconet és un projecte amb noms i cognoms que li donen vida dia rere dia, i no puc passar per alt l’oportunitat de reivindicar-nos ara que, a més, acabem de complir un any:

 

22 d’Agost de 2017, primera entrada la web de Nintenhype.cat. Per molts anys!!


 
Així doncs, aquí teniu un article d’opinió una mica diferent ja que us vol parlar “portes endins”. Tot el que aquí us exposo està basat en la meva experiència com a membre de la comunitat des d’ara farà gairebé un any, i com a redactor els darrers mesos: Benvinguts a la cuina de Nintenhype.cat!

 

QUÈ ÉS NINTENHYPE.CAT?

 
No es pot entendre aquesta web sense començar pels fonaments: Nosaltres som la comunitat catalana de Nintendo. Sovint ens centrem en la darrera paraula (Nintendo), però és un greu error oblidar les altres dues, molt especialment la que jo considero més important: Comunitat. Tot el que fem, ho fem de forma desinteressada i sense esperar res a canvi, per a benefici de tots. Hem aixecat i mantenim aquesta web simplement perquè tenim aquesta passió pels videojocs en general i per l’ecosistema de Nintendo en particular, i perquè volem compartir-la amb tots els membres de la comunitat i amb tothom a qui pugui interessar més enllà de casa nostra. Així de senzill, i res més a dir!
 

Comunitat + Catalana + Nintendo = Nintenhype

 

Malgrat que la web sigui potser la cara més visible de Nintenhype des de fora, és important no confondre’ns amb un “portal de videojocs”. La web és una més de les moltes coses que com a comunitat fem (Telegram, Discord, Twitter, Youtube / Twitch, joc online, e-sports, quedades, etc.). Per tant, tot el que aquí es publica és contingut realitzat pels nostres membres, els quals hi col·laboren de forma altruista i amb els seus propis medis. No hi trobareu aquí “professionals”, línies editorials, sponsors o similars…simplement gent amb ganes de col·laborar, aportar continguts i compartir les seves coses. La web ha canviat molt durant la seva vida i de ben segur seguirà fent-ho, perquè es nodreix de les iniciatives dutes a terme pels nostres membres, que poden ser molt variades (com ho són també les persones disposades a posar-hi el seu temps ahir, avui i demà).

I si hi ha una cosa de la qual hauríem d’estar tremendament orgullosos com a comunitat, segurament sigui justament aquesta: Fem això i ho fem així perquè volem. Sabem que el nostre impacte com a medi és mínim, donat que tenim un públic objectiu i potencial de creixement molt petits…Però no ens importa! No tenim terra ni sostre, no tenim normes ni objectius fora dels de fomentar la nostra comunitat…i tot plegat, això ens dóna una llibertat creativa molt especial, única, i que sincerament considero que rarament trobareu a molts més llocs.
 

Alguns dels membres de Nintenhype, al Saló del Còmic de Barcelona 2018

 

QUI ÉS NINTENHYPE.CAT?

 
A la cuina de Nintenhype.cat hi trobem els nostres redactors/es. Aquí teniu l’equip actual:
 

 
Redactor és tot aquell membre de Nintenhype que, a més, vol col·laborar activament amb la web aportant-hi contingut o suport relacionat i està disposat/da a dedicar-hi part del seu temps. I què cal per ser redactor/a de Nintenhype? Doncs aquesta és la nostra elaboradíssima llista de requisits:

  • No cal tenir un nivell excel·lent de català ni extraordinàries capacitats de redacció. Només el compromís de voler aportar continguts.
  • No cal tenir un premi Pullitzer, ser dissenyador gràfic, ni tenir cap mena d’experiència en medis web. Només aportar idees i ganes de fer coses sols o en companyia.
  • No cal seguir una línia editorial específica, abstenir-se d’opinar o evitar temes calents. Només contribuir amb contingut de qualitat, argumentat i coherent amb els valors de la comunitat.
  • No cal tenir una edat, sexe, creença o opinions determinades. Només saber posar el bé de la comunitat per sobre de l’interès propi.
  • No cal ser simpàtic, atractiu ni tenir una presència física impecable. Només tenir bon gust amb els memes.
  • No cal enviar un CV, fer un test psicotècnic o còrrer una marató. Només comentar-ho al grup de Telegram o directament a qualsevol dels administradors, a ser possible amb alguna idea o esborrany de contingut específic.

 
O dit d’altra manera: Qualsevol membre de la comunitat és lliure de contribuir amb la nostra web si ho vol, només cal dir-ho i posar-hi ganes, ajudar i deixar-se ajudar per la resta. A més dels redactors, comptem amb un grup de mèdia, que donen suport amb tota mena de contingut digital (banners, logos, videos, imatges, etc.). I el Pitu, que…bé, el Pitu va a la seva, i ja tal…

Malgrat no tenir una jerarquia oficial o sistema de treball escrit en pedra, sí comptem amb la inestimable guia d’en Furank, també conegut com el fuet de Nintenhype. A més de ser un dels redactors més prolífics, és qui voluntàriament, democràticament, i amb l’ajuda de la resta quan toca, fa la funció de cap de redacció: coordinant l’ordre de les publicacions, tasques de revisió i correcció, seguiment d’articles i d’altres tasques organitzatives o necessitats especials durant els events que cobrim a la web.
 

Què teníem per penjar avui?


 
Evidentment, mantenir aquesta web té un cost tècnic i econòmic, i no podem deixar d’agrair al Parufito en aquest aspecte per proporcionar-nos el hosting i donar-nos tot el suport tècnic necessari. L’únic que demana a canvi és obtenir els ingressos derivats de les compres a través d’Amazon que publicitem a la Home (i que, creieu-me quan us dic, no arriben ni de lluny a cobrir les despeses del servidor, molt menys encara les hores de maldecaps que li donem!).
 

COM ÉS NINTENHYPE.CAT?

 
Tots els nostres redactors tenen llibertat per decidir què fan, com i quan dins els límits del sentit comú. La immensa majoria d’anàlisis, opinions i d’altres continguts que aquí veieu dia rere dia han estat desinteressadament cuinats per un redactor que un bon dia va decidir era una bona idea parlar sobre aquell tema. Potser va quedar impressionat amb el joc i volia explicar-ho en un anàlisi, potser li va arribar un edició especial i volia compartir-ho amb tots. Potser volia donar-nos la seva opinió sobre accessoris extravagants. Potser va rebre una nota de premsa interessant i li va semblar útil traduir-la al català per la resta…

Alguns redactors escriuen regularment i d’altres ho fan quan bonament poden. Alguns s’hi queden i d’altres van i venen. Intentem que hi hagi contingut de forma el més regular possible, però no s’acaba el món si no hi ha res a publicar, preferim donar-nos temps per a fer contingut de qualitat en comptes de treure qualsevol porqueria per omplir espai. Quan un redactor comença un article, procurem que es comprometi a acabar-lo, però en cap cas imposem dates d’entrega ni exigim cap mena de regularitat a ningú. El que tampoc trobareu mai aquí són quotes, publicitat encoberta, imposicions o similars. Ningú exigeix aquí a ningú que es publiqui sobre algun tema determinat, que s’utilitzin  paraules clau, o que es parli bé o malament de determinades coses, per mencionar-ne alguns dels típics exemples.

Alguns dels nostres redactors més veterans, principalment el Mironet, tenen la “gosadia” de contactar en nom de la comunitat amb estudis, portals i altres tercers del sector per promocionar-nos i buscar col·laboracions que serveixin per aportar contingut a la web i a la comunitat. En alguns casos, hi ha hagut sort i hem aconseguit que ens cedeixin claus de jocs per a poder-los provar, fer-ne un anàlisi, i, sempre que ha estat possible, sortejar-la públicament entre els nostre seguidors. També hem d’aturar-nos aquí a fer una menció especial a en Roger Baldomà, que ens ha proporcionat també moltes claus i recursos de part de tercers.
 

Cap redactor va ser maltractat durant el rodatge i distribució d’aquest “maletín”


 
Aquests famosos “maletins” procurem distribuir-los de forma justa i equitativa entre els redactors que estiguin interessats en analitzar el joc en qüestió. I, com de ben segur haureu observat si seguiu els nostres articles, en cap cas afecten el contingut que se’n fa. Novament, el redactor té absoluta llibertat per fer la seva valoració personal del joc en qüestió a la nostra web. L’únic que li demanem a canvi és que, donat que un estudi ha tingut la cortesia de col·laborar amb nosaltres, es comprometi a fer-ne com a mínim un anàlisi rigorós, ben detallat i explicant-ne tots els punts, sigui quina sigui la seva valoració.
 

QUÈ FA NINTENHYPE.CAT?

 
Doncs la resposta és curta: depén del dia! Tractant-se d’un grup dinàmic on tots hi som per voluntat pròpia, de forma temporal i sense compromís, és evident que no podem garantir què publicarem el mes que ve, a vegades ni tan sols què farem demà. Segurament alguns recordareu quan la web era simplement una carta de presentació de la comunitat i poc més. D’altres trobareu a faltar les NTHNews diàries, o el calendari. Però també potser us agradarà quan estrenem noves seccions com les tertúlies de llançaments o pengem videos al nostre canal de Youtube.

Tots aquests canvis i decisions no es prenen autoritàriament en una sala tancada, ni tenen una raó de ser”corporativa” o comercial. Simplement són les respostes a les diferents preguntes, idees, suggeriments, compromisos i sí…també queixes i problemes que ens hem anat trobant i tractant entre tots els redactors durant la vida de la web i la comunitat. Ho haurem fet a vegades millor i a vegades pitjor, però sempre entre nosaltres i per a nosaltres en funció de les opcions disponibles que hem tingut a mà. Quants altres llocs creieu que poden afirmar rotundament el mateix?

Vull tancar doncs remarcant justament aquest punt. Que aquesta web és com és avui, i serà com serà demà, perquè així ho hem volgut entre tots i totes. Nintenhype.cat farà sempre el que els seus redactors, que són a la fi els seus membres més actius, decideixin fer. És la nostra cuina, la de la nostra web, de la nostra comunitat. Nintenhype.cat són les nostres croquetes…Som lliures de decidir si només menjar-nos-les o si anar més enllà i entrar a la cuina. Recordeu sempre per això, i especialment quan no us agradin: Darrere d’aquests plats no hi ha un xef ni un restaurant, no hi ha un “medi de comunicació” ni un portal de notícies web, no hi ha sponsors ni privilegis per ningú. El que sí hi ha sempre són altres membres de la nostra comunitat que, per voluntat pròpia i sense demanar res a canvi, us han servit un plat esperant que us agradi. No cobrem ni demanem propina, senzillament ens agrada cuinar i ho volem compartir amb vosaltres. Bon profit!
 

Continuarà…