Doom I (1993)

Per MangaGirlAlba

 

Corria l’any 1993, tot just s’havia declarat oficialment els segadors com a himne oficial de Catalunya, Txecoslovàquia se separava i la comunitat econòmica europea creava el mercat comú i es preparava per convertir-se en el que avui coneixem com la Unió Europea. Va ser un any de canvis, i el sector dels videojocs no seria una excepció.

Aquest any ID Software llançava Doom, un shooter en primera persona per a MS-DOS que va acabar convertint-se en un gran èxit mundial, tant per assentar les bases i popularitzar els shooters en primera persona (amb el permís de Wolfenstein 3D, també de ID Software), com per la gran facilitat per a crear mods i nivells personalitzats fets pels jugadors. L’èxit del joc va ser tal que de seguida es va convertir amb una saga, amb Doom II, Doom III i recentment amb un espectacular remake de la primera entrega. Gràcies a l’èxit de Doom es va portar a moltíssimes plataformes, incloses Super Nintendo, Sega 32X, Atari Jaguar, PlayStation, 3DO, Sega Saturn, Acorn Archimedes, Game Boy Advance, etc. I com no podria ser d’altre forma, de la mà de Bethesda ens arriba el port del Doom original per a Nintendo Switch

 

Doom

Una imatge, mil records, vivències i experiències per a milers de jugadors/es “old school”

 

L’origen d’una saga mítica

 

A Doom ens posarem al paper d’un Marine que es troba en una missió rutinària a una base militar de la UAC a Fobos, una de les llunes de Mart. Un mal dia, un dels experiments de teleportació fa fallida, obrint les portes de l’infern i deixant lliures a una bona quantitat de dimonis i esperits malignes que infesten ràpidament tota la instal·lació, apoderant-se dels cossos dels marines caiguts i convertint-los en zombis.

L’objectiu del joc serà obrir-nos pas a través de les instal·lacions per anar descobrint al final de cada episodi que és el que està passant i com solucionar la situació, però abans d’això ens haurem d’enfrontar a poderosos dimonis.

Començarem el joc amb l’arma bàsica, una pistola, amb una munició limitada que haurem de fer servir amb cap, especialment en els nivells de dificultat més elevats, però segons avancem en el joc anirem trobant tota mena d’armes com escopetes, ametralladores o fins i tot un llançamíssils. També trobarem objectes per recuperar la salut o augmentar l’armadura per poder-nos enfrontar als enemics més temibles, i no deixa de ser un joc assumible per a tota classe de jugadors gràcies als seus múltiples modes de dificultat.

El joc també incorpora un mode multijugador local, amb el que podrem jugar fins a 4 jugadors a l’hora, ja sigui en Mode competitiu com cooperatiu, fent servir un sol joycon desacoblat per jugador i jugant amb la pantalla dividida. És un mode divertit que pot donar moltes hores de diversió jugant amb amics.

 

Experiments fallits, portals demoníacs oberts i armes futuristes amb munició escassa. Què pot sortir malament?

 

L’implacable pas del temps

 

Tot i tenir més de 25 anys, és un joc que encara avui dia es juga de forma còmoda. Gràficament el 3D no ha envellit gaire bé i es veu bastant senzillet i desfasat, però és un detall que s’obvia de pressa un cop comences a avançar al nivell i et fiques dins del joc. Pel que fa al so, tot i que els efectes de so són senzills la banda sonora segueix sent molt bona i reconeixible encara avui dia.

El port està ben fet, ha incorporat la possibilitat de guardar la partida en qualsevol moment, s’ha traduït la majoria del joc al castellà i els controls s’han passat de forma molt intuïtiva als joycons i comandament pro de la Switch. Rendeix molt bé, tant en solitari com en multijugador local. L’única pega és que el joc triga a iniciar-se, ja que és obligatori iniciar sessió a betsheda.net, però la companyia ja ha anunciat que aviat hi haurà una actualització per poder-ho desactivar.

 

En conclusió, es tracta d’un port ben fet d’un joc que ha marcat la història dels videojocs, així que és totalment recomanable. Doom ja està disponible per descarregar a la Nintendo eShop a un preu de 4,99 €.

 

Doom II (1994)

Per Rockstr85

 

Després de l’èxit del primer Doom era lògic que ens trobéssim amb la seva continuació, Doom II. I així va ser. L’any 1994 ID Software ens va portar la seva tan esperada seqüela, Doom II: Hell on Earth. Doom II va arribar per PC i a posteriori va arribar a GameBoy Advance, Xbox 360, Android, iOS, Xbox One, PlayStation 4 i la versió que ens ocupa, Nintendo Switch.

Els fets sorgeixen de la continuació de la primera entrega, però aquest cop l’acció no ocorre a les llunes de Mart (Phobos i Deimos), si no que succeeix al planeta Terra. Degut a l’obertura d’un portal interdimensional, el planeta blau és envaït per una sèrie de dimonis que donen nom al títol, Doom II: Infern a la Terra.

 

Amb ganes de viure un infern terrestre? Doom II és perfecte per plantar cara als súbdits de Satanàs sense moure’s de casa.

 

Mínimes diferències, màxima potència demoníaca

 

Les diferències amb l’anterior entrega són mínimes: el joc reutilitza quasi tots els elements de l’anterior entrega. Com a novetats tenim una nova arma (la “super shootgun“), nous enemics, i en comptes de tenir 9 nivells, en tenim 30, més 2 de secrets que els aconseguirem quan acabem amb els 4 comandants Keen (això ens donarà pas als 2 nivells del Wolfenstein original també desenvolupat per ID Software).

 Aquest port, com a novetat més important, conté el mode multijugador local i competitiu a pantalla partida i que ens promet riures i més riures amb els/les nostres companys/es de joc. També tindrem l’opció de fer un “save state i guardar la partida en qualsevol moment, donant més joc a la nostra consola portàtil.

Tot i que en essència és el mateix joc de fa 25 anys, ens trobem amb diversos problemes que en certa manera entorpiran la nostra experiència. Per començar, tal com comentava la companya MangaGirlAlba, hem de crear un compte a bethesda.net que, més enllà de sumar, no aporta res a part que l’empresa tingui les nostres dades. A part, resulta incomprensible que el joc tingui caigudes d’FPS on en certs moments resulta absurd, perquè literalment no hi ha res a la pantalla a part dels murs del nostre entorn.

En definitiva, resulta una bona compra i per fi tindrem un port en bones condicions per a una portàtil després de quasi 15 anys des de la seva versió per GameBoy Advance. No dubteu en adquirir-lo a la Nintendo eShop per només 4,99 €.