Sempre he estat un seguidor de les pel·lícules i novel·les de terror. Curiosament, les que més m’han cridat sempre l’atenció són les considerades per molts de sèrie B. Històries i produccions que, amb un petit pressupost i un irrisori marge de maniobra, aconsegueixen crear experiències la mar d’interessants, sense dependre del seu futur. Normalment, gràcies a aquesta llibertat creativa i amb el pas del temps, moltes d’aquestes obres es converteixen en obres de culte per a un cert públic.

Òbviament, tot el que formi part del món multimèdia pot arribar a formar part d’aquest —diguem-ne— club exclusiu. Molts videojocs són considerats obra mestra tot i l’irrisori nombre de persones que l’han pogut jugar i, molt menys, gaudit. Títols d’una qualitat dubtosa com ara la saga Postal i altres clàssics videojocs d’ordinador. Aquest cas també afecta el joc que us porto avui: Deadly Premonition. Desenvolupat per Access Games, es va estrenar l’any 2010 a PlayStation 3 i Xbox 360. Un parell d’anys més tard, el títol rebria una edició Director’s Cut per a Windows.

 

El cafè no ens va avisar

 

Per sorpresa de tothom, durant el Nintendo Direct del 5/9/2019, es va anunciar Deadly Premonition 2 com a exclusiu temporal de Nintendo Switch. A més, també es va fer públic que el joc original arribaria de manera imminent a la consola híbrida de Nintendo sota el títol Deadly Premonition Origins. Així doncs, aquesta versió del joc és la que analitzarem. Va bé tenir al cap que el joc original es va estrenar fa gairebé una dècada, i que tot i les grans produccions d’aquella època, Access Games tenia un pressupost força limitat i relativament poca experiència, sent aquest el seu primer projecte per la sèptima generació de consoles, sense comptar la Nintendo Wii.

És per això mateix, que Deadly Premonition Origins pot ser considerat per a molts un joc antiquat i que ha passat de mala manera la prova del temps, sigui pel seu apartat gràfic i tècnic, la seva estranya banda sonora, o els seus controls tan toscos. Coneixent el rerefons del joc i la seva desenvolupadora, també és fàcil passar per alt una part d’aquests “problemes”. En aquest cas, el que importa és la versió de Nintendo Switch, que és exactament igual a les altres versions del joc. A priori pot semblar una cosa positiva, però ràpidament t’adones que no és així.

 

El nostre protagonista és un jove investigador de l’FBI

 

Agent Francis York Morgan

 

Deadly Premonition Origins ens presenta a Francis York Morgan, un agent especial de l’FBI que sempre es veu vinculat amb els casos d’assassinats més estranys. En York, com li agrada que el nomenin, és un home molt estrany i excèntric, amb manies molt peculiars. Així i tot, se’l considera un gran membre del cos de l’FBI capaç d’esbrinar tots els misteris que se li presenten. Al llarg del joc, en York parla amb una entitat que es diu Zach, que es podria arribar a catalogar com un amic imaginari. A mesura que la trama es va desenvolupant, se’ns aniran aclarint tots els misteris sobre la vida d’en York i l’origen d’en Zach.

Al començament del joc acompanyarem a York al petit poble de Greenvale, a Washington. Allà, haurà d’investigar el misteriós assassinat d’Anna Graham, una jove de 18 anys que ha estat brutalment assassinada en el que sembla ser un ritual. En aquest poble, el nostre protagonista coneixerà tota mena de personatges que l’ajudaran en la investigació, com ara els membres de la comissaria del xèrif. A més, també es trobarà cara a cara amb el misteriós Assassí de la gavardina, un psicòpata que només ataca a les seves víctimes durant dies de pluja. A mesura que la investigació d’en York i companyia avança, més víctimes apareixen, totes amb un factor en comú: els cadàvers estan envoltats de llavors vermelles.

La trama del joc és realment interessant i és complicat no fer espòilers. Deadly Premonition té una història amb personatges molt ben treballats, amb una personalitat molt marcada i diferent entre si, i uns girs argumentals dignes de qualsevol thriller o pel·lícula de terror. Cal avisar, però, que el joc està replet de simbolisme.

 

Ens desplaçarem per molts llocs diferents i coneixerem personatges de tota mena

 

El pas del temps no perdona

 

A primera vista, és normal fer la comparativa entre Deadly Premonition i jocs com ara Resident Evil i Silent Hill, doncs tenen bastants coses en comú, com ara els controls i una gran part de la jugabilitat. Controlarem en York en tercera persona mentre moguem la càmera per tal de desplaçar-nos pels escenaris, tot interactuant amb certs objectes i parlant amb diferents persones, tot per prosseguir amb la nostra investigació. De tant en tant, durant certes escenes, se’ns presentaran curts quick time events, que si els resolem, ens mostraran algun petit detall sobre la trama. Alguns d’aquests quick time events són necessaris per a avançar, ja que fins i tot poden provocar la mort del nostre protagonista.

El sistema de combat és bastant senzill, tot i que al principi és una mica complicat d’acostumar-s’hi. Podem utilitzar armes de cos a cos, o fins i tot armes de foc. També, se’ns introdueix ràpidament el sistema de conducció de vehicles. Els controls de conducció estan prou bé, tot i el baix rendiment del joc. A més, en utilitzar un cotxe haurem de vigilar el comptador de gasolina i l’estat del vehicle, dues mecàniques molt interessants que molt pocs jocs disposen.

Més enllà de prosseguir amb la trama que el joc ens presenta, podem explorar lliurement la gran ciutat de Greenvile. Al llarg de tot el territori, podrem trobar-nos missions secundàries de tota mena, en les quals viurem situacions realment estranyes i, a més, podrem trobar col·leccionables.

 

Deadly Premonition ens permet explorar lliurement Greenvile i els seus voltants

 

L’apartat gràfic del joc és força mediocre. Tot i tractar-se d’un port d’un joc antic, fins i tot per la seva època se’l considerava com un aspecte poc treballat. La versió de Nintendo Switch parteix de la Director‘s Cut, que va millorar alguns apartats. És per això que la versió Origins que ens ha arribat és pràcticament similar a la que podem trobar disponible a Steam, Xbox 360 o PS3. A més, el rendiment del joc és el problema més greu que pateix, doncs els fotogrames per segon varien molt i en diverses ocasions arriben a nivells molt baixos, ficant-se pel mig de l’experiència de joc. Aquest fet s’accentua quan explorem àrees àmplies o utilitzem un vehicle. Cal destacar però, que aquest problema no és exclusiu de la versió de Nintendo Switch, i ha estat present des de sempre en les diferents plataformes.

Pel que fa a respecte a la banda sonora del joc, dir que algunes de les cançons són realment estranyes. Així i tot, escauen molt bé en aquest títol en concret. Deadly Premonition disposa de cançons memorables i d’altres que, tot i no ser-ho, provoquen que el nivell d’immersió augmenti, un gran plus per videojocs del gènere de terror. Els efectes sonors estan prou bé, tot i que a vegades poden resultar molestos, com és el cas dels menús. Un altre gran punt a favor és el doblatge, que tot i no ser de la millor qualitat possible, els actors s’hi esforcen i atorguen un plus de personalitat a cada personatge. Un problema que m’he trobat, és que en jugar en castellà, alguns dels caràcters dels textos del joc es mostren equívocament, com si la tipografia no disposés d’aquests caràcters. Estrany, però no arribar a ser molest del tot.

 

 

En definitiva, Deadly Premonition Origins no deixa de ser un joc de terror, amb una trama realment interessant repleta de misteris i girs argumentals. Els fanàtics d’aquest gènere trobaran un títol peculiar que és considerat per molts com un títol de culte. Tot i estar afectat pel pas del temps, segueix sent una experiència que qualsevol interessat hauria de provar. A més, al trobar-se disponible a la Nintendo Switch, i amb la imminent arribada de la seva seqüela, és el millor moment per fer-ho.

 

  • Història interessant amb molts misteris per desvelar
  • Genial port d’un clàssic joc de terror
  • Personatges carismàtics per tot arreu
  • Genial banda sonora i un doblatge exquisit

 

  • Els gràfics poden tirar enrere
  • Problemes de rendiment en certs punts