A aquestes altures trobo una mica avergonyint haver de reconèixer que, des de ben petit, mai he provat cap joc de Digimon. Bé, no és del tot cert. De petit vaig poder gaudir durant hores i hores del mític Digimon Rumble Arena 2, un estrany clon de Super Smash Bros. que, gràcies a la seva esbojarrada jugabilitat, problemes de balanç entre personatges i alguns bugs descarats, em donava unes molt bones estones. El fet, però, és que més enllà d’aquest joc de GameCube, mai vaig poder jugar a cap aventura d’aquesta saga.

De petit, sempre vaig ser un acèrrim fan de Pokémon. Des dels videojocs, fins a les joguines, passant per sèries d’animació i pel·lícules. En els últims anys, però, aquesta estima per Pokémon s’ha anat minvant, i ja fa bastantes entregues que no participo en aquesta comunitat. És per coses com aquesta, i la meva set per un JRPG amb monstres per col·leccionar, que em vaig endur una grata sorpresa al veure l’anunci que un dels jocs més recents de Digimon arribaria a Nintendo Switch en una edició completa. No tenia molt clar si compraria Pokémon Sword/Shield de sortida, així que d’alguna manera havia de satisfer la meva set. Quina millor manera de finalment provar una aventura Digimon, que amb Digimon Story?

 

El joc va ser estrenar originalment a PS4 l’any 2015

 

Connectem-nos al Món Digital

 

Digimon Story Ciber Sleuth és un joc en el qual, tal com el seu nom indica, la història pren un gran protagonisme, sense deixar de banda els components de tot RPG, com ara l’exploració, combats, sistema d’objectes i equipació. La trama ens situa a Shibuya (Japó), en un futur no gaire distant, on el món digital està vinculant-se cada cop més amb el món real, provocant que certes criatures apareguin en el nostre món. Aquestes criatures, anomenades Digimon, són utilitzades per perillosos grups de hackers per tal d’aconseguir els seus fins. A més, les persones poden entrar físicament dins d’Internet gràcies a un dispositiu electrònic.

La versió de Nintendo Switch, la Complete Edition, inclou tots dos jocs de la saga: Ciber Sleuth i Hacker’s Memory. El primer joc ens mostrarà la trama des del punt de vista d’un jove que es converteix en detectiu i ha de resoldre tots els incidents que es mostrin al llarg de la trama, fins a resoldre el misteri que envolta al món digital. L’altre, ens mostra el punt de vista d’un hacker que és greument acusat d’un ciberdelicte que no ha comès. La seva missió és trobar al veritable culpable i netejar el seu nom.

 

Hi ha períodes llargs de diàlegs, tot i que són realment interessants

 

Confluència de JRPGs

 

Els combats a Digimon Story estan protagonitzats pels Digimons. A través de l’aventura podem gestionar un equip de fins a 9 criatures, depenent del nivell que tinguem i el nivell de cada Digimon. Per tal, ens haurem de gestionar molt bé. Per molts Digimon que portem, durant els combats només hi podran participar com a màxim 3. Juga molt a favor repartir-se el tipus de Digimon al llarg del joc: Arxiu, Virus o Vacuna. Els Digimon de tipus Arxiu són dèbils als de Virus, però resistents als Vacuna. Els de tipus Vacuna, són dèbils als de tipus Arxiu, i forts contra els Virus. Finalment, els de tipus Virus són dèbils als Vacuna, i forts contra els de tipus Arxiu. És bàsicament una roda de debilitats i fortaleses. A més, els Digimon i els seus atacs, tenen una sèrie de subclasse elemental, disposant així d’un segon tipus, com ara físic, de foc, elèctric o de gel. En aquest aspecte, el joc està realment ben balancejat i no és gens complexe, tot i sonar una mica enrevessat.

Els Digimons poden preparar combos durant els combats, els quals ens permetran entre altres coses fer atacs en cadena, o dur a terme un atac més poderós. La gestió de l’equip ho és tot, a diferència d’altres jocs on els combats acostumen a ser un contra un. Per a capturar nous Digimons, només haurem de lluitar contra ells. Per cada cop que trobem un Digimon, aconseguirem part de les seves dades digitals i, quan el mesurador arribi al 100%, el podrem escanejar. Si esperem al 200%, però, serà més poderós quan l’escanegem. Aquest mètode de captura no és gaire interessant, però invita al jugador a no evitar els enfrontaments i sempre aporta alguna cosa a cada troballa. També, podem utilitzar moviments dels Digimon que es trobin al nostre equip al overworld, sigui per desblocar camins, provocar un enfrontament aleatori, o fins i tot blocar-los.

 

Diferents menús del joc on podrem cuidar dels Digimon, com ara la granja o l’enciclopèdia

 

Digievolucionar els Digimon és una tasca simple, tot i que requereix força temps, especialment si busques cert Digimon especial. Bàsicament, un Digimon requereix assolir certes aptituds, com arribar a X punts d’atac, defensa o agilitat, entre altres estadístiques. També, és important que el Digimon arribi a cert nivell d’experiència, tot i que els Digimon nous en tindran un màxim. Per apujar aquest màxim, haurem de Digievolucionar-lo per tal qual el mesurador ABI pugi, podent així fer que arribi un nivell més alt. Un dels punts forts d’aquest mètode, és que podem evolucionar un Digimon a diferents criatures, i podem desfer l’evolució per tal de poder seguir augmentant les seves estadístiques i així Digievolucionar-lo a una criatura diferent més poderosa o amb un tipus diferent. Com és d’esperar, d’aquesta manera es creen diferents branques d’evolucions, i aconseguir-les totes és un procés molt llarg que ens donarà moltes hores de joc simplement cuidant i Digievolucionant els nostres Digimon.

Un gran mètode per pujar de nivell els nostres Digimon és la granja. Un petit mon virtual on podem enviar els nostres Digimon per tal que entrenin, busquin objectes i missions noves, o simplement es relaxin. A més, també podem equipar els nostres Digimon amb diferents objectes per pujar certes estadístiques. Com és d’esperar un joc amb tantes criatures per col·leccionar, tenim al nostre abast un menú en el qual podem veure tots els Digimon que ens hem trobat, i veure els perfils d’aquells que hem aconseguit. Aproximadament n’hi ha uns 340. Una cosa interessant és que si tenim el joc obert i fiquem la consola en mode d’espera, els Digimon que estiguin en la granja seguiran pujant de nivell. No se sap si està fet a posta per facilitar l’espera, o és simplement un bug.

 

Els combats són molt animats amb Digimon espectaculars

 

L’apartat gràfic de Digimon Story és notable. No deixa de ser similar a altres jocs del seu gènere, però la qualitat de les animacions i els models dels personatges està molt ben realitzat. Els escenaris, tot i ser un xic massa estàtics pel meu gust, estan ben pensats i són molt agradables la vista, siguin al món real o bé al digital. Els diàlegs mostren els personatges en un primer pla amb petites animacions per reforçar les expressions. Pel que fa al combat, els Digimon compten amb certes animacions depenent de l’acció. També, alguns atacs especials tenen la seva pròpia animació, més treballada. Amb l’alt nombre de Digimon per animar i el pressupost, és comprensible aquest fet, a més tenint en compte que el joc va estrenar-se el 2015 per una consola portàtil. Digimon Story també compta amb cinemàtiques, algunes en estil anime i d’altres amb els mateixos models 3D del videojoc.

Pel que fa a l’aspecte sonor, el joc compleix. Una banda sonora que tot i ser poc memorable, sí que utilitza efectes típics de la saga Digimon i que escauen molt bé a una trama sobre el món digital i hackers. Els efectes estan prou bé i compleixen. El joc ve completament doblat en japonès, una llàstima que no hi hagi doblatge en anglès, tot sigui per escoltar les típiques veus de tots els Digimon.

La presentació del joc, en general, està molt ben realitzada. Els menús, diàlegs, els diferents sistemes… tot té un look ben pensat i que combinats atorguen un paquet que escau bé a la temàtica Cyber Sleuth. Els dissenys dels personatges poden semblar una mica excessius a l’inici, però a mesura que vas jugant t’acabes acostumant i els hi vas agafant certa estima.

 

 

En definitiva, Digimon Story Cyber Sleuth: Complete Edition és, com el seu nom indica, una edició completa d’un dels millors jocs recents de Digimon. Un JRPG amb hores de contingut, especialment amb l’expansió de Hacker’s Memory, amb centenars de Digimon per col·leccionar i Digievolucionar repetides vegades. Amb una trama que, tot i començar molt a poc a poc, s’acaba obrint i es torna realment interessant. Els amants dels JRPG tindran un joc realment , i aquells seguidors de Digimon disposaran també, d’una cita que no es poden perdre. Tenint en compte que el joc original és de PSVita, òbviament es pot esperar uns gràfics normalets, però que tenint en compte el rendiment de la Switch, són més que benvinguts.

 

  • Hores de combats i gestió d’equip, com tot bon JRPG
  • Trama interessant, especialment pels amants de Digimon i/o el món digital
  • Apartat tècnic ben adaptat, dissenys de personatges molt ben realitzat

  • Pot requerir moltes hores de grindeig
  • Una mica fàcil