Aprofitant que avui 9 de Març és la celebració mundial del Hatsune Miku Day, us porto l’anàlisis i unboxing de l’últim joc de ritme de la saga Project Diva: Hatsune Miku Mega39’s. Fa unes setmanes vaig rebre directament de Japó l’edició especial de l’última entrega del joc musical i de ritme de Sega, Crypton Future Media i Piapro, un joc que esperava amb especial il·lusió, ja que és la primera entrega de la saga principal de Project Diva que arriba a consoles de Nintendo. Però a hores d’ara molts us estareu preguntant… Què és Project Diva? Què fa que el joc i les seves cançons siguin tan especials?

 

Coneixent Project Diva, Hatsune Miku i Vocaloid

 

Project Diva, o amb el seu nom oficial, 初音ミク: Project Diva, és una sèrie de jocs musicals desenvolupada per les companyies japoneses Sega, Crypton Future Media i Piapro que compta amb fans incondicionals arreu del món. Són jocs amb tota mena d’estils musicals segons la cançó que escollim i que han estat publicats de forma internacional a les plataformes de PlayStation i PC, i en exclusiva pel mercat japonès, en multitud de màquines arcade.

 

Project DIVA Arcade

 

El que fa tan especial les cançons dels jocs de Project Diva és que la veu d’aquestes cançons està creada amb un software anomenat Vocaloid, amb una tecnologia desenvolupada inicialment pel Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i posteriorment adquirida per l’empresa japonesa Yamaha Corp, que permet a aficionats i compositors de tot el món compondre cançons amb veus digitals, sense necessitat d’un cantant real.

I a tot això, qui és Hatsune Miku i perquè el joc porta el seu nom? Doncs Hatsune Miku és ni més ni menys que el nom que rep la veu més famosa de Vocaloid, i que Crypton Future Media ha encarnat en forma d’una Ídol digital de 16 anys que està causant furor arreu del món i arribant a organitzar concerts i gires mundials on la cantant és un holograma i la seva veu està generada digitalment, com la recent MIKUEXPO 2020 que va incloure Barcelona entre altres ciutats europees.

Però tornant al món dels videojocs, que és el que fa tan especial aquesta entrega del joc? Doncs per una banda es tracta d’un joc que vol commemorar els 10 anys que porta existint la saga Project Diva, i per altra banda és el primer joc de la saga principal Project Diva que ens arriba a les plataformes de Nintendo, ja que fins ara només havien arribat els spin-off Project Mirai 1 i 2 per a 3DS.

 

Hatsune Miku Mega’39

 

Hatsune Miku Mega’39 (o Project DIVA Megamix, com serà anomenat a occident) és la primera entrega de la saga principal de Project DIVA que arriba a les consoles de Nintendo, concretament a la Nintendo Switch. Va sortir a la venta el passat 13 de febrer de 2020 al Japó i mes endavant aquest any està previst que sigui llençat a occident. Després de provar-lo a fons durant unes setmanes he de dir que no defrauda.

Inclou un total de 101 cançons diferents, de les quals 10 són inèdites dins de la saga de Project Diva, i en el futur s’espera que s’afegeixin més cançons mitjançant DLCs de pagament. Al ser una edició “day one” o comprada de sortida, també inclou un codi de descàrrega per activar 4 cançons més de forma gratuïta. Inclou més de 300 mòduls personalitzables per a modificar l’aspecte i vestimenta dels personatges als videoclips, així com un editor de samarretes on podrem fer els nostres propis dissenys.

Pel que fa al gameplay, ens ofereix dues opcions: els controls tradicionals per botons, on podrem jugar amb els joycons, comandament pro o comandaments específics per Project Diva, o bé control per moviment, on jugarem amb els joycons desacoblats i els mourem per tocar les notes. Podeu veure els dos modes de forma més clara als tutorials de cada mode, que teniu gravats en vídeo al gameplay que acompanya aquesta entrada.

 

 

Com a tots els Project Diva, la dificultat no defrauda i serà tot un repte tant per jugadors i jugadores novells/es com pels més experimentats/des. Si sou nous en això dels jocs de ritme, us recomano començar per la dificultat fàcil i fer les cançons amb menys nivell de dificultat i de mica en mica anireu millorant. Ara, potser sou jugadors experimentats i domineu fins i tot l’infern del mode extreme, doncs per a vosaltres hi ha un mode encara més difícil: extra extreme.

Com a punt negatiu, podríem dir que el contingut addicional és més aviat escàs, a part del joc de ritme i el mode de personalització, tindrem un mode de visualització de videoclips, un mode d’entrenament, unes estadístiques detallades i un mode de creació de llistes de reproducció. Tret d’això no hi ha cap desbloquejable addicional, seguint aquesta edició la línia arcade que ja proposava Project Diva Future Tone, apostant per introduir moltes més cançons i prescindint de minijocs addicionals. Però tant si sou fans de Vocaloid com si ho sou dels jocs de ritme en general, és un joc que no us defraudarà.

 

Unboxing de l’edició especial

 

En aquest cas no només disposo del joc, si no que he aconseguit l’edició especial que inclou multitud d’extres, com els 5 CDs d’àudio que inclouen la banda sonora completa del joc. Donem un cop d’ull al seu contingut:

 

Project Diva Unboxing 1

Portada de l’edició especial japonesa de Project Diva Mega’39.

 

Project DIVA Unboxing 2

Caixa de col·lecció que porta el joc i un estoig amb els extres.

 

Project DIVA Unboxing 3

Estoig amb el contingut extra: banda sonora completa, llibret i targeta Sonoca.

 

Project DIVA Unboxing 4

Banda sonora completa. 101 cançons en 5 CDs d’àudio i un llibret il·lustrat.

 

Project DIVA Unboxing 5

Targeta Sonoca per a descarregar la cançó “Catch the wave” al mòbil.

 

Project DIVA Unboxing 6

Caixa de l’edició japonesa de Project Diva Mega’39

 

Project DIVA Unboxing 7

Manual d’instruccions i codi per a descarregar 4 cançons addicionals.

 

En conclusió: la saga arriba amb força i molt contingut, rendeix molt bé i el mode de joc amb control de moviment està molt ben trobat. Es troba a faltar algun extra addicional dins del joc però amb la quantitat de cançons disponibles no ens podem queixar. Pel que fa a l’edició especial, em sembla una edició preciosa, i els 5 CDs d’àudio li donen molt de valor, per la poca diferència de preu val totalment la pena.