Si hi ha un gènere que m’apassiona és el rogue, sigui en la seva varietat like o lite. Per sort, no és un gènere que escassegi a Nintendo Switch, com tampoc ho és el twin stick shooter. En algunes ocasions, aquests dos gèneres es fusionen i donen lloc a un videojoc que, a més de ser entretingut i frenètic, proporciona hores d’addició, desbloquejables i, sobretot, entreteniment. Aquest és el cas de HyperParasite, un joc independent desenvolupat per l’estudi català Troglobytes Games i publicat a Nintendo Switch per QubicGames.

HyperParasite és un roguelite, en el que utilitzarem les mecàniques pròpies d’un twin stick shooter per tal d’obrir-nos pas a través d’una sèrie de nivells generats aleatòriament, en els quals trobarem tota mena d’enemics i obstacles, com també diferents objectes i habilitats que ens faran la vida més fàcil. A més, cal destacar que el joc és totalment jugable en cooperatiu en mode local fins a dos jugadors.

 

 

Prenem el rol d’un paràsit capaç de controlar els cervells de les persones. La nostra missió és arribar a controlar el cervell del President, per tal de prémer el botó vermell del seu despatx i així aniquilar la raça humana. Per aconseguir-ho, ens haurem d’obrir pas al llarg de 5 àrees generades aleatòriament, assassinant i controlant el cervell de fins a 60 tipus diferents d’enemics, tots i cadascun amb una sèrie d’habilitats i jugabilitat diferent. Gràcies a aquesta varietat, podrem aconseguir generar estratègies diferents i fins i tot canviar la manera que juguem el joc. Cada àrea del joc compta amb un boss que haurem de derrotar per tal d’absorbir el seu cervell i poder avançar al següent nivell, depenent de les nostres habilitats i equipació, ens serà més fàcil derrotar-los, tot i que en general, acostumen a tenir molta vida, fent que la batalla s’allargui més del compte. A mesura que anem jugant, podrem descobrir zones secretes amagades pels nivells que ens duran a llocs especials.

Moltes vegades buscarem un enemic en concret per tal de poder-lo controlar, o preferirem desfer-nos d’algun que no ens convingui. Al principi del joc, però, no ens serà possible controlar a qualsevol enemic. Per fer-ho, haurem de derrotar-lo, aconseguir el seu cervell, dur-lo al nostre amagatall, i desblocar-lo a base de monedes, que aconseguirem a mesura que anem jugant. Pot ser un procés pesat, ja que els enemics més interessants requereixen moltes monedes per poder-los utilitzar. També, podem utilitzar les monedes per comprar millores per la partida actual, com ara fer més mal o recarregar les armes de manera més ràpida. Si tenim sort, podem fins i tot trobar punts especials en els nivells que ens atorguin més salut, potència d’atac, o defensa.

 

El joc ofereix una gran quantitat de personatges jugables, tots amb la seva pròpia jugabilitat

 

La presentació del joc és excepcional. Des de la seva estètica retro fins a la seva banda sonora que a molts recordarà els anys 80, dècada que va inspirar als desenvolupadors a l’hora de crear HyperParasite. Gràficament el joc utilitza un estil que no desentonaria en les clàssiques recreatives, amb un pixelart adaptat a un motor 3D que fa meravelles, tot acompanyat d’una gamma de colors espectacular digne del gènere synthware. Els menús estan ben fets i són molt clars. A més, es poden llegir prou bé en mode portàtil, tot i que la tipografia pot complicar les coses a certes persones. Cal destacar que el rendiment és excel·lent tant en mode portàtil com en el televisor. En general, la presentació del joc és realment bona, i atorga la sensació d’estar jugant a una recreativa.

En definitiva, HyperParasite és un genial rogue-lite que utilitza les mecàniques dels twin stick shooters, tot amenitzat amb un estil arcade molt propi dels anys 80. La gran rejugabilitat tan pròpia del gènere i el gran nombre de desblocables, ens inviten a jugar HyperParasite en sessions curtes, gaudint de cada run mentre consumim el cervell dels nostres adversaris, fent-nos mentrestant, més forts i capaços de poder controlar més enemics pel nostre avantatge. Els amants del rogue, o de l’estètica synthware, tenen a Nintendo Switch una cita que no es poden perdre, encara que sigui amb un paràsit malvat que planeja acabar amb la humanitat.